DIK: Jedini prigovor na izbore u Tivtu odbijen kao neosnovan

DIK će, kako je naveo, iskoristiti iskustva stečena na izborima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Tivat u cilju daljeg jačanja programa edukacije namijenjenog izbornim organima, kako bi uspješno implementirali izborno zakonodavstvo na predstojećim parlamentarnim izborima
70 pregleda 0 komentar(a)
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2016. 13:43h

Državna izborna komisija (DIK) dobila je samo jedan prigovor na lokalne izbore u Tivtu, održane 17. aprila, i on je odbijen kao neosnovan.

Iz DIK-a je saopšteno da je to tijelo, kada su u pitanju izbori u Tivtu, sprovelo sve svoje nadležnosti u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom.

"Komisiji je podnesen jedan prigovor, koji je odbijen kao neosnovan", kazao je predsjednik DIK-a, Budimir Šaranović.

On je u saopštenju naveo da je Opštinska izborna komisija (OIK) Tivat, u skladu sa procedurama, vratila elektronske uređaje za identifikaciju birača DIK-u, i oni će do narednih izbora biti skladišteni kod Ministarstva unutrašnjih poslova.

"DIK je konstatovala da je OIK Tivat ostvarila sve svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, uključujući obezbjeđivanje visokog stepena osposobljenosti članova biračkih odbora u Tivtu za rad na uređajima, kao i sprovođenja same procedure glasanja", kaže se u saopštenju Šaranovića.

DIK će, kako je naveo, iskoristiti iskustva stečena na izborima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Tivat u cilju daljeg jačanja programa edukacije namijenjenog izbornim organima, kako bi uspješno implementirali izborno zakonodavstvo na predstojećim parlamentarnim izborima.

"DIK radi na pripremi plana edukacije ostalih OIK-a u Crnoj Gori, nakon čega slijedi program obuke biračkih odbora za parlamentarne izbore. O složenosti ovog poduhvata dovoljno govori i činjenica da je potrebno edukovati oko 12 hiljada osoba, kao i opunomoćene predstavnike izbornih lista", kazao je Šaranović.

On je dodao da će Komisija u narednom periodu biti posvećena proširenju postojećeg plana i programa edukacije u svim opštinama u Crnoj Gori.

Bonus video: