DPS Nikšić: Kultura u gradu pod Trebjesom doživljava renesansu

„Za ove tri godine realizovano je blizu 600 kulturo umjetničkih programa i 21 program zaštite i očuvanja kulturno umjetničkih dobara. Samo minule godine bilo je preko 300 programa koje je ispratilo oko 100.000 posjetilaca“, kazala je Jovović Bulajić
472 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2016. 14:42h

Predstavljajući rezultate realizacije izbornog programa DPS-a u Nikšiću u oblasti kulture Andrijana Jovović Bulajić, odbornica u SO Nikšić, kazala je da grad pod Trebjesom poslednje tri godine doživljava svojevrsnu renesansu i da i mnogo veći gradovi, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, mogi pozavidjeti na broju održanih manifestacija i broju gledalaca.

Programi su, kazala je Jovović Bulajić, prilagođeni svim generacijama, obuhvatili su sve sadržaje, a realizuju ih Ministarstvo kulture, Opština Nikšić i lokalne institucije iz oblasti kulture, u sklopu Programa podrške razvoju kulture.

„Za ove tri godine realizovano je blizu 600 kulturo umjetničkih programa i 21 program zaštite i očuvanja kulturno umjetničkih dobara. Samo minule godine bilo je preko 300 programa koje je ispratilo oko 100.000 posjetilaca“, kazala je Jovović Bulajić, na konferenciji za novinare.

Sve to, prema njenim riječima, pokazuje odgovoran odnos države i njenih institucija, kao i lokalne vlasti prema tako važnom segmentu, kao što je kultura. Podsjetila je da su obnovljeni književni susreti, nakon pauze od dvije decenije, da je pozorište dobilo zgradu kakvu odavno zaslužuje.

„U sezoni 2013/14 počelo se sa redovnim mjesečnim repertoarom koji je nastavljen i u narednim sezonama, tako da mjesečno imamo od deset do 12 sadržaja u Nikšićkom pozorištu. Počela je i škola baleta“, kazala je odbornica DPS-a.

JU „Zahumlje“ je u protekle tri godine organizovala 82 umjetnička programa, a Centar za kulturu, koji je krajem prošle godine transformisan u dvije organizacione jedince, 102. Prema riječima Jovović Bulajić lokalna uprava je podržala sve dobre ideje kako pojedinaca, tako i organizacija, pa se uz njihovu pomoć, organizuju i tri festivala po kojimaje grad prepoznat – Bedem, Lake i Gitar fest.

Dobra dimenzija Programa podrške kulture, prema njenim riječima, je i osnaživanje lokalnih institucija kulture koje će nakon završetka četvorogodišnjeg programa, moći da funkcionišu u punom smislu. Aleksandar Vujković, koji je takođe odbornik u SO Nikšić, kazao je da je potrebno podmladiti publiku i istakao primjer gimnazije „Stojan Cerović“ koja je zajedno sa „Zahumljem“ i Nikšićkim pozorištem organizovala šest književnih večeri i jednu mini pozorišnu predstavu.

Galerija

Bonus video: