Vlada hoće pare, a ne apartmane u Tre canneu

Opština Budva je odmah pokrenula raskid ugovora sa Fab lajvom, kako bi naplatila 6,5 miliona eura
89 pregleda 15 komentar(a)
hotel Tre canneu, Foto: Vuk Lajović
hotel Tre canneu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.04.2016. 13:37h

Ministarstvo finansija odbilo je zahtjev Opštine Budva da preuzme 2.100 kvadrata poslovnog, apartmanskog i garažnog prostora u kompleksu Tre canne i time “prebije” poreski dug od 6,5 miliona eura metropole turizma prema državi.

Opština Budva je odmah pokrenula raskid ugovora sa Fab lajvom, kako bi im vratila zaplijenjeni prostor u Tre canne i naplatila 6,5 miliona eura, koliko su prvobitno obračunate komunalije za gradnju ovog kompleksa nadomak Slovenske plaže.

Izjašnjenje resora na čijem je čelu ministar Radoje Žugić čekalo se dvije godine i tek prije desetak dana u Opštinu je, nakon posljednje urgencije Vladi da se izjasni, stigao zvaničan odogovor da Ministarstvo ne prihvata da sa lokalnom upravom zaključi ugovor o kompenzaciji.

„ Početkom aprila 2016. godine, Ministarstvo finansija je dostavilo Opštini pisano izjašnjenje da ne može udovoljiti zahtjevu za zaključenje kompenzacije o prebijanju poreskog duga Opštine Budva nekretninama u objektu Tre canne, obrazlažući da je razlog taj što upis prava svojine na nepokretnostima u katastru nepokretnosti za objekat Tre canne nije usklađen sa građevinskom dozvolom koja je izdata preduzeću Fab lajv”, kazao je „Vijestima“ gradonačelnik Budve Srđa Popović.

Ministarstvo finansija je, kako saznaju “Vijesti”, odbilo da preuzme nekretnine u Tre canne, jer je objekat, koji je od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobio građevinsku dozvolu za apart hotel i kome su kao takvom umanjenje komunalije, uknjižen kao poslovno - stambeni kompleks.

Plaćanje komunalija Opštini Budva, našlo se u centru

medijske pažnje u ljeto 2013, kada je lokalna uprava prinudno zaplijenila 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2100 kvadrata stambenog, poslovnog i garažnog prostora u atraktivnom kompleksu Tre canne, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su Fab lajvu obračunate komunalije.

Vlada je toga ljeta donijela odluku, oročenu na dva mjeseca, kojom je Opštini dozvolila da zaplijeni imovinu podgoričkoj kompaniji, a Opština je sa druge strane trebalo da izmiri svoj dug prema državi za poreze i doprinose u istom iznosu.

Međutim, Ministarstvo finansija se nije izjašnjavalo.

Opština Budva i kompanija Fab lajve zaključile su 31. jula 2013. ugovor o regulisanju međusobinh prava i obaveza uz prenos prava svojine u formi notarskog zapisa, kojim su obje strane izjavile da su saglasne da dio nepokretnosti u objektu Tre canne procijenjen na 6.464.529,72 eura, Opština Budva prihvati kao ulog Fab lajva na ime plaćanja komunalija i da te nepokretnosti budu prenijete Ministarstvu finansija kao kompenzacija za poreski dug Opštine Budva.

“Ugovorom su obje strane dale neopozivu saglasnost da ukoliko kompenzacija o prebijanju poreskog duga nekretnimama u Tre Canne između Opštine Budva i nadležnog Ministarstva ne bude zaključena, ugovor između Opštine Budva i Fab lajva se smatra raskinutim, te da će Opština u tom slučaju izvršiti povraćaj nepokretnosti u objektu Tre canne u pređašnje stanje, odnosno u vlasništvo Fab lajva”, naveli su u pismenom odgovoru iz Opštine.

Fab lajv je ljetos tužio Opštinu Budva pred Privrednim sudom i tražio nadoknadu štete od 5.000.000 eura zbog neizdavnja potvrde za plaćene komunalije, što je, kako je navedeno, dovelo do toga da još nemaju upotrebnu dozvolu i narušilo poslovni ugled firme.

Opština se u podnesku nadležnom sudu izjasnila da takvu tužbu smatra neosnovanom. Između ostalog, istaknuto je da nije realizovana bitna stavka odnosno uslov za realizaciju ugovora, a to je da se predmetnim nepokretnostima izmiri poreski dug Opštine Budva.

“Priložili smo izjašnjenje Ministarstva finansija Privrednom sudu pred kojim se već vodi spor“, zaključio je Popović.

Rasprava po tužbi Fab lajva 26. maja

Rasprava po tužbi Fab lajva koji od Opštine Budva traži pet miliona eura, po čela je 6. aprila u Privrednom sudu i odmah odgođena za 26. maj. Do tada bi Opština Budva trebalo da vještaku građevinske struke dostavi dokaze i dokumentaciju o tome šta je uradila na komunalnom opremanju objekta Tre Canne, čiji je Fab lajv investitor i zbog čega je, između ostalog, tužio ovu opštinu.

Fab Lajv je prema ugovoru komunalije od 6,5 miliona eura platio ustupanjem stanova i poslovnih prostora, ali Opština, u kojoj je u međuvremenu promijenjeno rukovodstvo, nije izdala potvrdu o plaćanju komunalija.

Bonus video: