Janjušević: Sporazum značajan iskorak u političkom životu

Na pitanje kako će se potpisivanje Sporazuma odraziti na evroatlanstske težnje države, on je ocijenio da njegovo potpisivanje ne znači ništa, ukoliko kvalitet njegove realizacije ne bude evidentan i očigledan
13 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.04.2016. 10:41h

Sporazum o slobodnim i fer izborima značajan je iskorak u političkom životu Crne Gore, kazao je član Predsjedništva Demosa, Dragiša Janjušević.

On smatra da istorijska dimenzija Sporazuma zavisi od kvaliteta njegove primjene i funkcionalnosti.

„Odnosno, poštovanja potpisa od političkih činilaca u cjelokupnom procesu, prvenstveno od Demokratske partije socijalista (DPS), na kojoj je velika odgovornost, zbog dubine krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo“, kazao je Janjušević agenciji MINA.

Upitan koliko će Sporazum uticati na demokratizaciju države, on je naveo da je sadržaj Predloga sporazuma podrazumijeva otvaranje demokratskih procesa na kvalitativan način.

On je objasnio da će stepen unapređenja demokratije u Crnoj Gori zavisiti od posvećenosti političkih aktera koji učestvuju u njegovom kreiranju i primjeni.

„Ono što treba primarno očekivati jeste da se, koliko je moguće, stvore fer i demokratski uslovi za povjerenje svih političkih subjekata u izborni sistem i proces, koji je prethodnih dvadeset godina toliko degradiran i obesmišljen da je doveo u pitanje smisao cijelog političko-pravnog sistema“, smatra Janjušević.

Na pitanje kako će se potpisivanje Sporazuma odraziti na evroatlanstske težnje države, on je ocijenio da njegovo potpisivanje ne znači ništa, ukoliko kvalitet njegove realizacije ne bude evidentan i očigledan.

„Tu je odgovornost na DPS-u, koji je uzročnik krize, koja je kulminirala krajem prošle i početkom ove godine. Ako realizacijom Sporazuma stvorimo uslove za kvalitetnu izgradnju cjelokupnog sistema, to samo može biti kompatibilno sa spoljno političkim prioritetima Crne Gore“, zaključio je Janjušević.

Bonus video: