SDP sprema tužbe Vladi

Radić-Ljubisavljević, koja je od dolaska Brajovića bila VD direktora za saobraćaj, smijenjena je a na njeno mjesto Vlada je postavila Dalibora Miloševića (SD) koji nema rukovodeće iskustvo, jedan od uslova konkursa
127 pregleda 122 komentar(a)
Mirel Radić Ljubisavljević ,Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Mirel Radić Ljubisavljević ,Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.04.2016. 07:07h

Potpredsjednica SDP-a i bivša zamjenica ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević poručila je da bi odluka Vlade da nju i kolege zamjene kadrovima DPS i SD-a mogla uticati na Sporazum o organizovanju slobodnih izbora i Lex specijalis. “Ovo je bezakonje u zapošljavanju u državnoj upravi. Ako smjenjujete one koji rade u skladu sa pravilima struke, ne možete da očekujete da će se sporazum, ako se potpiše, biti sprovođen. To ukazuje na odugovlačenje i kupovinu vremena,” rekla je ona “Vijestima”.

Radić-Ljubisavljević, koja je od dolaska Brajovića bila VD direktora za saobraćaj, smijenjena je a na njeno mjesto Vlada je postavila Dalibora Miloševića (SD) koji nema rukovodeće iskustvo, jedan od uslova konkursa.

Umjesto Mladena Lučića (kadra bliskog SDP-u), direktora Lučke uprave kome je istekao mandat, Vlada je postavila Vladimira Stijepčevića (SD), koji se bavio carinjenjem i uvozom u Porto Montenegro Projektu. Lučiću, objašnjava sagovornica, Uprava za kadrove nije priznala da ispunjava uslove konkursa jer nema šefovsko iskustvo iako je bio direktor Lučke uprave od 2011.

Umjesto VD direktora Uprave za šume Mirsada Nurkovića (SDP) imenovan je takođe VD Nusret Kalač (DPS). “Zbog čega se sklanja čovjek koji je ukazivao na nepravilnosti u dodjeli koncesija, a postavlja drugi VD nezakonito, iako je već raspisan konkurs ,” pita ona.

Nurković i Lučić će se žaliti na odluku Vlade, dok će Radić-Ljubisavljević pokrenuti i upravni spor. “Kada sam se javila na konkurs Uprave za kadrove, u komisiji, umjesto stručnjaka iz oblasti saobraćaja što je obaveza po zakonu, je bila osoba iz Fonda PIO koja o struci ne zna ništa. Zatim, dobila sam petice za stručnost ali su mi za utisak dali četvorku, pa je Milošević imao više bodova od mene, koja sam na ovom poslu sedam godina,” ispričala je. Ona podsjeća da je dobila podršku najvećih crnogorskih prevoznika koji su od Vlade tražili da kriterijum prilikom postavljenja ne bude politička pripadnost nego stručno iskustvo.

“Smjena šefa RDC jer nije gasio medije”

Odbor direktora Radio-difuznog centra sazvao je za ponedjeljak sjednicu na čijem je dnevnom redu smjena izvršnog direktora Željka Nikolića, rekao je "Vijestima" član predsjedništva SDP-a Bojan Zeković. Nikolić je šef nikšićkog SDP-a. "Vlada koja je ove sedmice poklonila 400 miliona onima kojima je omogućila da ne plaćaju porez, smjenjuje Nikolića koji ne duguje ni euro, sa obrazloženjem da nije naplatio dug od medija. Ne radi se samo o njegovom političkom progonu jer nije htio da ugasi slobodne medije, već i o pokušaju gašenja posljednjih medija koji nijesu dio DPS-ove mreže. Pri tom je ubjedljivo najveći dužnik RTCG, iako i pored milionskih transfera iz budžeta ima i nezakonite dotacije. Nemamo nikakav prigovor na promjenu političkih ličnosti, ali je nezakoniti progon ljudi izabranih na javnim konkursima nedopustiv. Ovo je i progon iz državne uprave svih koji odbijaju da budu dio DPS-ovih izbornih zloupotreba,” kaže Zeković.

Bonus video: