Mikić: Stara praksa uoči sporazuma - oglasi za posao traju samo dva dana

Mikić je kazao da sumnje u nepravilnosti dodatno produbljuje činjenica da su u Tivtu nedavno održavni lokalni izbori
4 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: URA
Zoran Mikić, Foto: URA
Ažurirano: 22.04.2016. 11:48h

Sadašnja vlast nastavlja sa nedopustivom starom praksom kupovine glasova - oglasi za zapošljavanje u javnim preduzećima traju samo dva dana, kao što je u slučaj u JP Aerodromi Crne Gore, kazao je član Centralnog odbora Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Mikić dodaje da ovakav način oglašavanja znači da nemaju svi jednaku šansu da dođu do zaposlenja.

"Pozivamo nadležne organe da odgovore kojim zakonom je precizirano da oglas u javnom preduzeću, koje je vlasništvu države, može da traje dva dana? Pozivamo Upravu za inspekcije poslove i nadležne institucije da provjere sve sporne oglase, objavljene za radna mjesta u dražvnom sektoru u poslednjih mjesec i javnosti prezentuju rezultate svog rada. U srijedu 20. aprila na sajtu ZZZCG objavljeno je i 10 oglasa za potrebe JP Aerodroma Crne Gore – Aerodrom Tivat. Njima su tražena 193 izvršioca odnosno 193 radna mjesta za sezonske poslove za potrebe Aerodroma u Tivtu. Oglasima su traženi vrtlari, vozači, transportni radnici, spremačice, operateri za protiv diverzionu kontrolu, tehničari za informacione i komunikacione tehnologije, tehničari energetike, autoelektičari, portiri i stražari, profesionalni spasioci... U svima je naglašeno da provjera radnih sposobnosti nije predviđena, i da su oglasi otvoreni dva dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja", kazao je Mikić.

Mikić je kazao da sumnje u nepravilnosti dodatno produbljuje činjenica da su u Tivtu nedavno održavni lokalni izbori.

"Ovakva dešavanja, pritisci na kandidate građanskih lista i nedostaci AFIS sistema pokazali su ispravnim tvrdnje Građanskog pokreta URA da u Tivtu nema uslova za slobodne i fer izbore. Očigledno je da je DPS-u i njegovim satelitima cilj opstrukcija Sporazuma o slobodnim i fer izborima. Spornim oglasima i dešavanjima u Tivtu ozbiljno je narušeno povjerenje u proces dogovora. Aktuelna vlast želi da obesmisli proces izborne kontrole i sam Sporazum, jer su svjesni da preko puta sebe prvi put imaju ozbiljnu i sposobnu opoziciju koja je spremna da zaustavi njihovu praksu zlopotreba državnih resursa u partijske svrhe", zaključio je Mikić.

Bonus video: