Brajović: Izbori u Tivtu najprecizniji odgovor na ponašanje Krivokapića

Prema njegovim riječima, izbori u Tivtu su još jedna potvrda ispravnosti formiranja SD „jer je sada definitvno jasno da smo za kratko vrijeme uspjeli da zaštitimoi sačuvamo ideju izvorne socijaldemokratije“
33 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate
Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 21.04.2016. 11:25h

Izbori u Tivtu prevazilaze značaj lokalnih, zbog toga što što predstavljaju uvertiru za parlamentarne izbora i ukazuju u kom pravcu treba očekivati da će se stvari dešavati i na nivou države, ocijenio je lider Socijaldemokrata (SD), Ivan Brajović.

On je kazao da je ponosan i zadovoljan rezultatom izbora u Tivtu, imajući u vidu da su SD prvi Kongres održali nepuna tri mjeseca ranije, a da su na tim izborima dobili preko deset odsto glasova, osvojili četiri mandata i postali druga najjača partija u opštini.

„Uspjeh koji smo ostvarili na izborima za nas nije iznenađenje, jer se od osnivanja SD na terenu suočavamo sa velikom podrškom koju nam naši građani daju, i to ne samo u Tivtu, nego i u čitavoj Crnoj Gori“, rekao je Brajović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, izbori u Tivtu su još jedna potvrda ispravnosti formiranja SD „jer je sada definitvno jasno da smo za kratko vrijeme uspjeli da zaštitimoi sačuvamo ideju izvorne socijaldemokratije“.

Brajović je zahvalio glasačima, simpatizerima, članovima i aktivistima SD u Tivtu koji su, kako je naveo, uložili izvanrednu energiju, emociju, znanje, posvećenost i inovativnost, i osmislili i sproveli najbolju kampanju na tim lokalnim izborima.

On smatra je ocijenio da su građani Tivta prepoznali stabilnu i dosljednu politiku SD, alii ljude koji predstavljaju tu partiju.

„Izbori u Tivtu prevazilaze značaj lokalnih, upravo zbog toga što što predstavljaju uvertiru za parlamentarne izbore, i ukazuju u kojem pravcu treba očekivati da će se stvari i na nivou države dešavati“, smatra Brajović.

Ti izborisu su, kako je naveo, samo prvi u nizu velikih izbornih uspjeha SD, a svakako i značajan pokazatelj odnosa snaga među partijama i na državnom nivou, i to ne samo između SD-a i Socijaldemokratske partije (SDP), nego i svih drugih političkih subjekata.

„Kada u glavnom uporištu SDP-a, ta partija na izbore izađe sa pozicije lokalne vlasti, i prepolovi članstvo, a broj odbornika sa pet svede na dva i pored toga što su imali glasačku podršku novih koalicionih partnera na državnom nivou, čiji je poziv na bojkot izbora rezultirao većom izlaznošću za čak 12 odsto, a SD, koje debituju na izborima, osvoje preko deset odsto glasova i postane druga najjača partija, onda su stvari jasne i nema potrebe da ih dodatno elaboriramo“, naveo je Brajović.

On je rekao da je, dodajući svemu tome činjenicu da SD-u svakodnevno pristupa sve veći broj članova SDP-a, potpuno jasno da su SD pravi i istinski nosioci izvornih socijaldemokratskih principa i vrijednosti u Crnoj Gori.

Prema riječima Brajovića, SD-u je već pristupio ne samo veliki broj funkcionera, nego i veliki broj članova i simpatizera SDP-a u svim lokalnim samoupravama.

„To je proces koji se odvija od našeg osnivanja, a dodatno je ubrzan poslije prvog našeg Kongresa, jer su mnogi na neki način čekali da prođe i taj formalan čin u političkom životu jedne partije“, dodao je on.

Upitan na koji način će potpisivanje sporazuma vlasti i dijela opozicije uticati na demokratske procese u Crnoj Gori, Brajović je rekao da SD aktivno participiraju i pozitivno se odnosimo prema svim inicijativama, dogovorima i sporazumima koji su usmjereni ka unaprjeđenju tih procesa.

„Tako posmatramo i navedeni sporazum, u uvjerenju da će njegova implementacija još jednompotvrditi ispravnost evropskih i evroatlantskih vrijednosti koje su duboko utemeljene u crnogorskom društvu“, kazao je Brajović.

SD, kako je naveo, očekuju da će realizacija tog sporazuma povećati ukupan nivo povjerenja u izborni proces u državi, kao i nivo povjerenja među svim političkim akterima u Crnoj Gori.

„I da nakon toga niko, ali baš niko, neće moći da dovodi u pitanje novu izvjesnu izbornu pobjedu koju ćemo ostvariti“, dodao je Brajović.

On je naglasio da Sporazum ne bi smio da ugrozi pravni poredak i ustavno uređenje države.

Na pitanje da li su razgovarali sa koalicionim partnerima da li će nakon rekonstrukcije Vlade predstavnici SD ostati u njoj, Brajović je rekao da učešće predstavnika SD, od onih koji imaju suštinski izborni legitimitet građana, nikad nije dovođeno u pitanje.

„Predstavnici SD su bili i ostali na fonu izbornog programa i strateških ciljeva i prioriteta, zahvaljujući kojima je vladajuća koalicija dobila većinsku podršku građana na izborima 2012. godine, zbog čega niko i ne dovodi u pitanje naše učešće u Vladi, u kojoj inače stabilno, dosljedno i odgovorno participiramo“, precizirao je Brajović.

Upitan da prokomentarišete odbijanje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da podnese ostavku i njegovu izjavu da ne mora da znači da će biti smijenjen sa te funkcije, Brajović je kazao da ne bi drugima dijelio elementarne lekcije iz demokratije.

„Samo bih ukazao na činjenicu da se demokratski kapaciteti ne potvrđuju svakodnevnim zalaganjem za njih na verbalnom nivou, nego se dokazuju praktičnim djelovanjem“, dodao je Brajović.

Kako je kazao, svi svojim ponašanjem najbolje o sebi govore.

„A najprecizniji odgovor na njegovo ponašanje su prije neki dan na izborima dali građani Tivta. Ja tome ne bih ništa dodavao“, kazao je Brajović.

Komentarišući izjavu Krivokapića da nijedan grad u Crnoj Gori, osim Tivta, nema aerodrom koji zapošljava par stotina sezonskih radnika, i da ne očekuje da se rezultati sa tih izbora mogu negdje drugo ponovoti, Brajović je rekao da nije lijepo imputirati zaposlenima na Aerodromu Tivat, koji su svojom profesionalnošću doprinijeli da ta kompanija bude jedna od najuspješnijih u Crnoj Gori, da ne razmišljaju svojom glavom.

„Činjenica i da sam ministar saobraćaja me još više obavezuje na maksimalno poštovanje prema tim ljudima. Kako su oni politički opredijeljeni, to je isključivo njihova stvar i nije korektno da neko ko smatra da se na ozbiljan način bavi politikom upire prstom u stručne i poštene ljude, i na taj način vrši pritisak na njihovo osnovno demokratsko i ljudsko pravo“, kazao je Brajović.

Upitan da li su SD donijele definitivnu odluku o načinu izlaska na parlamentarne izbore, on je rekao da će tu odluku donijeti Glavni odbor nakon njihovog raspisivanja.

„I ranije smo govorili da ćemo, nezavisno od toga hoćemo li nastupiti samostalno ili u koaliciji sa političkim subjektima koji dijele naša osnovna programska opredjeljenja, postići odličan rezultat i biti nezaobilazan činilac u formiranju buduće državne vlasti. Nakon velikog uspjeha koji smo postigli u Tivtu, potpuno sam siguran da u to više niko dobronamjeran ne sumnja“, naveo je Brajović.

Upitan koje partije vide kao potencijalne koalicione partnere, on je rekao da su SD partija koja vodi ne samo stabilnu i dosljednu politiku, nego i partija „sa kojom svako zna na čemu je“.

„Zato što se nas tiče nije nikakva nepoznanica da naši predizborni ili postizborni partneri mogu biti isključivo one političke snage koje poštuju naše bazične programske principe građanske, multientičke, evopske i evroatlanstke Crne Gore, kao i one koje prihvataju naš sljedeći veliki cilj koji nudimo građanima, našu viziju Partnerstva za snažan ekonomski razvoj“, recizirao je Brajović.

On je poručio da svi oni kojima su ti principi strani, sa Socijaldemokratama nemaju šta da traže.

„A nakon izbora u Tivtu je očigledno jasno da ni među građanima nemaju šta da traže. Na našu sreću, ali i sreću Crne Gore“, zajključio je Brajović.

Bonus video: