GA: Vujanović da se povuče; Vujanović: Nisam ja kriv, nego Pažin

Kako piše dnevni list "Dan", predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, pomilovao je Edina Hamzića, vozača ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, koji je bio osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog mijenjanja tablica na službenom vozilu
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.04.2016. 14:47h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je pomilovanjem Edina Hamzića, vozača ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, izašao na teren zloupotrebe ovog instituta i postao dio mašinerije koja zloupotrebama svoja ovlašćenja proizvodi volontere za preuzimanje krivične odgovornosti, koji osim osuda javnosti, na kraju, neće snositi nikakve posljedice, navodi se u pismu koje je NVO Građanska alijansa uputila Vujanoviću.

Vujanović je pomilovao Edina Hamzića, vozača ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, koji je bio osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog mijenjanja tablica na službenom vozilu.

"Gospodine Vujanoviću, možda je trenutak da razmislite o povlačenju sa javne scene. To nijeste uradili ni dok ste bili ministar u Vladi za vrijeme ratnih zločina na teritoriji Crne Gore, niti kada ste čitali anonimna pisma protiv poslanika LSCG u Skupštini, niti nakon toga što ste porodicu zaposlili na najbolje plaćenim pozicijama u državi, niti kada ste dobili mogućnost za treći mandat na mjestu predsjednika, niti kada ste kao predsjednik učestvovali u partijskim aktivnostima, niti kada je konstatovano da u svom mandatu nijeste ostvarili ni minimum saradnje sa NVO sektorom", navodi se u saopštenju Građanske alijanse koje potpisuje Boris Raonić, programski direktor Građanske alijanse.

U pismu se dodaje da je Vujanović uspio da izgradi imidž skromnog javnog funkcionera, na osnovu slučajeva poput onoga kada je stopirao da bi stigao u Pljevlja, ali da nije saopštio da je prethodno letio helikopterom.

"No, sada je riječ o pomilovanjima, pa samo da Vas podsjetimo na par detalja: u izbornoj godini ste imali tri do četiri puta više pomilovanja nego u ostalim godinama, pomilovali ste i kriminalce iz oblasti organizovanog kriminala. Pomilovali ste u odnosu na, recimo Hrvatsku ili Srbiju koje su i brojčano i teritorijalno veće zemlje, višestruko veći broj osuđenika, a uz to procenat odobrenih zahtjeva za pomilovanje je u Vašem slučaju mnogo veći u poređenju sa regionom i to sve pri generalnim amnestijama koje je država davala. Gospodine Vujanoviću, svjesni smo da možete biti mirni, jer je javno mnjenje i politička kultura građana u Crnoj Gori na niskom nivou, pa se ne može očekivati neka snažnija reakcija, poput one u Makedoniji, gdje su građani burno reagovali na amnestiju političkih aktivista, ali i u Crnoj Gori se procesi odvijaju u pozitivnom pravcu, pa je za očekivati da sve pobrojane stvari ne ostanu nezapamćene", navodi se u pismu.

Vujanovićev kabinet: Nema pomilovanja bez pozitivnog mišljenja Pažina

Iz Vujanovićevog kabineta je saopšteno da on ne želi da polemiše sa autorom otvorenog pisma "u odnosu na lične i porodične uvrede i klevete kojima ovo pismo obiluje".

"U vezi pomilovanja E. H. radi javnosti podsjećamo na činjenicu da se odluka o pomilovanju donosi na osnovu obrazloženog predloga Ministra pravde uz predhodno pribavljen izvještaj JU Centar za socijalni rad. I ovo, kao i sva druga pomilovanja, dato je na osnovu pozitivnog predloga Ministra pravde, a na osnovu ocjene svih okolnosti, uključujući i izvještaj Centra za socijalni rad. U izvještaju JU Centra za socijalni rad Glavnog grada Podgorice, koji je vrednovan od Ministra pravde, konstatuje se da E. H. ima veoma loš soci- ekonomski status i da živi kao podstanar. Da je otac dvoje maloljetne djece, od koje jedno ima deset mjeseci. Kako je članom 9 stav 1 tačka 7 Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (Sl. CG.79/08, 70/09 i 44/12) propisano da su posebna kategorija ličnih podataka one koje se odnose na zdravstveno stanje, navodi se samo da je od strane ovog centra konstatovano njegovo narušeno zdravstveno stanje od 2009.g. Ta činjenica je posebno vrednovana prilikom donošenja odluke o pomilovanju. Uz gore navedeno kao i činjenicu da se radi o mlađoj osobi te imajući u vidu da nije osuđivan ni prije , a ni poslije izvršenja krivičnog djela, Ministar pravde je predlozio da se zatvorska kazna od četiri mjeseca zamijeni kaznom rada u javnom interesu, u istom trajanju . Na osnovu pozitivnog predloga Ministra pravde, Predsjednik je odlučio da se uvaži molba o pomilovanju o H. E", navodi se u saopštenju kabineta.

Iz kabineta navode da je već u više navrata, u povodu pomilovanja, saopšten stav da nijedno pomilovanje nije dato bez pozitivnog mišljenja Ministra pravde. Ministar pravde je Predrag Pažin.

"Ovom mišljenju je uvijek predhodila procedura provjere podataka koji se odnose na podnosioce molbe za pomilovanje. U gotovo svim slučajevima pomilovanje je dato za krivična djela manjeg stepena društvene opasnosti, za kazne u kraćem trajanju i uz zamjenu za novcanu kaznu, uslovnu osudu ili , u ovom slučaju, kaznu rada u javnom interesu. Jasno je da svaka odluka o pomilovanju moze biti kritikovana - kada je pozitivna i kada je negativna. U konkretno slučaju dati su razlozi koji su bili motiv da se kazna zatvora zamijeni kaznom rada u javnom interesu. Na kraju treba konstatovati, o čemu je javnost već obaviještena, da su međunarodne organizacije koje se bave monitoringom izvršenja kazni u odnosu na pomilovanja Predsjednika države davale pozitivne ocjene" zaključuju iz Vujanovićevog kabineta.

Bonus video: