Dedović zove na pripreme za parlamentarne izbore: Građani moraju da znaju gdje će glasati

„Pripreme moraju početi odmah, kako bi se mjeseci uoči parlamentarnih izbora iskoristili za što kvalitetniju pripremu i obuku članova opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora“, kazao je Dedović agenciji MINA
3 komentar(a)
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.04.2016. 07:33h

Lokalni izbori u Tivtu pokazali su da će organizacija i sprovođenje narednih parlamentarnih izbora biti najveći izazov za organe izborne administracije od uspostavljanja višepartijskog sistema, smatra predsjednik CEMI-ja i član Državne izborne komisije Vlado Dedović.

„Pripreme moraju početi odmah, kako bi se mjeseci uoči parlamentarnih izbora iskoristili za što kvalitetniju pripremu i obuku članova opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora“, kazao je Dedović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ako se uzme u obzir da je u Crnoj Gori na prethodnim izborima bilo 1.162 biračka mjesta sa preko 20 hiljada osoba koje su učestvovale u organima izborne administracije, onda javnost može da shvati koliki posao stoji pred nadležnim državnim institucijama, u prvom redu pred DIK-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

On je rekao da je u Tivtu bilo poteškoća oko neadekvatnog rukovanja uređajem za elektronsku identifikaciju birača i nedovoljno poznavanje tehničke procedure nastavka glasanja u slučaju blokiranja uređaja.

„Na pojedinim biračkim mjestima koje sam obišao, podatke o biraču koji se pojavljuju na uređaju nijesu mogli da vide svi članovi biračkih odbora zbog toga što uređaj nije bio adekvatno postavljen“, precizirao je.

Dedović ocjenjuje da su predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora morali da budu kvalitetnije obučeni kada je u pitanju korišćenje uređaja za elektronsku identifikaciju birača.

Prema riječima Dedovića, problematičan je i veliki broj osoba kojima je promijenjeno biračko mjesto. „Na lokalnim izborima u Tivtu bio je veliki broj birača koji su, usljed promjena u biračkom spisku, premješteni da glasaju na drugom biračkom mjestu“.

“S obzirom na to da taj broj na nacionalnom nivou iznosi više desetina hiljada birača, nadležni organi moraju te građane unaprijed obavijestiti o ovoj okolnosti i preduzeti sve radnje kako bi ih informisali o tome na kom biračkom mjestu će glasati“, smatra Dedović. On je potencirao i pitanje dokumenata, jer je u Tivtu bilo 245 birača koji nijesu imali fotografiju, pa je pravo glasa imalo samo 10.

Bonus video: