"SVI ORGANI ISPUNILI ZAKONSKE OBAVEZE"

ASK: Svih 29 prigovora na izbornu kampanju u Tivtu su neosnovani

Iz Agencije su saopštili da su, tokom izborne kampanje u Tivtu, pratili i kontrolisali aktivnosti organa vlasti i političkih subjekata, u skladu sa nadležnostima koje su tom tijelu propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja
104 pregleda 2 komentar(a)
Sreten Radonjić (Novine)
Sreten Radonjić (Novine)
Ažurirano: 19.04.2016. 15:14h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ocijenila je neosnovanim svih 29 prigovora koji su su tom tijelu dostavljeni zbog sumnji u povrede zakona tokom izborne kampanje u Tivtu.

Iz Agencije su saopštili da su, tokom izborne kampanje u Tivtu, pratili i kontrolisali aktivnosti organa vlasti i političkih subjekata, u skladu sa nadležnostima koje su tom tijelu propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

„Agencija konstatuje da su svi organi vlasti tokom izborne kampanje u Tivtu ispunili zakonske obaveze prema ovom organu jer su, u skladu sa zakonom, redovno izvještavali Agenciju o korišćenju javnih resursa u kampanji“, kazao je direktor Agencije, Sreten Radonjić.

On je rekao da je Agencija postupala po svim prigovorima koji su tom organu pristigli zbog sumnji u povrede zakona tokom izborne kampanje.

„Pristiglo je ukupno 29 prigovora, a Agencija je, u skladu sa zakonom, sprovela postupke provjere navoda iz svih pristiglih prigovora i utvrdila da su neosnovani“, navodi se u saopštenju Radonjića.

On je podsjetio da, iako su izbori u Tivtu održani 17. aprila, zakon propisuje obaveze izvještavanja za organe vlasti i političke subjekte i 30 dana nakon dana njihovog održavanja.

„S tim u vezi, politički subjekti su dužni da sačine i da u nevedenom roku Agenciji dostave Izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju u Tivtu“, kazao je Radonjić.

Izvještaji se, kako je naveo, dostavljaju Agenciji na zakonom propisan način, odnosno elektronski, posredstvom internet stranice ovog organa, kao i u pisanoj formi.

„Agencija će izvršiti detaljnu analizu pristiglih izvještaja i prateće dokumentacije. Nakon toga će pripremiti i objaviti Izvještaj o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje i izvršenoj kontroli finansiranja izborne kampanje političkih subjekata“, rekao je Radonjić.

Preporučujemo za Vas