Socijaldemokrate: Razmotriti sve sugestije i primjedbe posmatrača izbora

„Na osnovu razmotrenih sugestija, neophodno je nastaviti unaprjeđenje sistema elektronske identifikacije birača, jer će njegova dalja primjena doprinijeti povećanju povjerenja u izborni proces, ali i podizanju nivoa demokratičnosti samog izbornog procesa i političke kulture u Crnoj Gori“, navela je Blagojević
1 komentar(a)
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2016. 13:36h

Sistem elektronske identifikacije birača na izborima u Tivtu uspješno je primijenjen, ali je potrebno unaprijetiti ga, jer će doprinijeti povećanju povjerenja u izborni proces, ocijenile su Socijaldemokrate (SD).

Članica Predsjedništva te partije, Marija Blagojević kazala je da su izbori u Tivtu zbog toga što se na njima prvi put implementirala elektronska identifikacija birača svojim značajem prevazilazili lokalni okvir

„Zato je jako važno što je prema ocjenama gotovo svih relevantih aktera ovih lokalnih izbora sistem elektronske identifikacoje uspješno primijenjen“, kazala je Blagojević agenciji MINA.

Ona je istakla da je jako bitno što te ocjene dijele i predstavnici Državne izborne komisje, ali i relevantnih organizacija civilnog sektora, koje imaju dugogodišnje iskustvo u praćenju izbora u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, veoma je bitno razmotriti sve sugestije i primjedbe posmatrača izbora.

„Ovo je prvi put da se ovaj sistem primjenjuje na nekim izborima u Crnoj Gori, i ukoliko je i bilo nedostataka, bitno je da su oni detektovani, kako bi se sistem unaprijedio do oktobra kad nas očekuju parlamentarni izbori“, ukazala je Blagojević.

Ona je poručila da je važno nastaviti program edukacije namijenjen izbornim organima, kako bi se izborno zakonodavstvo i dalje uspješno implementiralo.

Uloga civilnog sektora, kako je ocijenila, u tom smislu je jako bitna.

„Na osnovu razmotrenih sugestija, neophodno je nastaviti unaprjeđenje sistema elektronske identifikacije birača, jer će njegova dalja primjena doprinijeti povećanju povjerenja u izborni proces, ali i podizanju nivoa demokratičnosti samog izbornog procesa i političke kulture u Crnoj Gori“, navela je Blagojević.

Ona je dodala da je visoka izlaznost jedan od znakova povećanja povjerenja u izborni proces.

Blagojević je podsjetila da je za SD ovo bio prvi nastup na nekim izborima, budući da je partija osnovana prije nešto više od pola godine, a prvi Kongres održan prije tri mjeseca.

Njih, kako je rekla, raduje da su građani za ovo kratko vrijeme prepoznali njihov rad i jasnu politiku što je u Tivtu rezultiralo podrškom od 10,4 odsto ili četiri mandata.

„S obzirom na to da nam je ovo bio prvi nastup, na biračkim mjestima nismo imali članove biračkih odbora, već posmatrače, koji nisu primjetili neke nedostatke koji bi i najmanje mogli dovesti u pitanje regularnost izbornog procesa“, kazala je Blagojević.

Bonus video: