Rasuti glasovi i bojkot ojačali DPS

Prosječna "cijena" DPS-ovog odbornika bila je 198 glasova, dok je "najskuplji" bio mandat DSS-a, za koga je trebalo 356 glasova
89 pregleda 73 komentar(a)
DPS Tivat slavlje, Foto: Boris Pejović
DPS Tivat slavlje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2016. 05:46h

Demokratska partija socijalista (DPS) postigla je najbolji rezultat na lokalnim izborima u Tivtu ikad, jer je na svoju stranu privukla dio bivših glasača prosrpskih partija - prvenstveno iz Demokratskog fronta (DF), kao i birače koji dolaze iz redova sve brojnije islamske zajednice u Tivtu, pokazuju prve analize rezulata izbora održanih u nedjelju.

DPS je na njima, kako je juče zvanično saopštila Opštinska izborna komisija, dobila 3.374 glasa (44,7%) i osvojila 17 mandata, što joj daje apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu koji ima 32 odbornička mjesta. U odnosu na lokalne izbore iz 2012, DPS je "ojačao" za čak 1.323 glasa, odnosno frapantnih 64 posto, što do sada nije zabilježeno na crnogorskoj političkoj sceni.

Poređenje podataka iz 2012. sa onima od nedjelje, a posebno imajući u vidu drastično veću izlaznost koja je iznosila 69,3 posto u odnosu na 58 odsto od prije četiri godine, pokazuje da je za DPS ovog puta sigurno glasalo i dosadašnjih glasača Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene (Nova) (PzP) koji su zvanično, bojkotovali izbore.

Rezultat je to intenzivnog dvomjesečnog terenskog rada aktivista DPS-a kojima je, ovom prilikom, glavni operativni koordinator bio član Predsjedništva te stranke Goran Jevrić.

Kumulativni rezultat stranaka "prosrpskog bloka", uključujući i PzP Nebojše Medojevića, 2012. godina je bio 1.234 glasa, dok su u nedjelju DSS i SRS, koji su zastupali taj dio biračkog tijela, uspjeli da zajedno sakupe 504 glasa.

Pri tome se oko 150 glasova ove dvije stranke može smatrati da dolazi od Nove, koja je apstinirala, a 2012. godine imala je 599 glasova. Na dosadašnjem glavnom uporištu Nove u Radovićima, DPS je više nego udvostručio svoj rejting, uzevši skoro 37 odsto glasova.

Rezultat je DPS popravio i u Đuraševićima, takođe dosadašnjem uporištu prosrpskih partija, gdje je osvojio 22 odsto svih glasova. Da su zapažanja posmatrača pred i tokom izbora o velikom uticaju DPS na birače iz redova sve brojnije islamske zajednice u Tivtu - posebno pripadnika romsko-egipćanske populacije - sve jača, pokazuju i podaci da je na dva birališta gdje većina njih glasa u Gradiošnici, DPS osvojila preko 46, odnosno 47 odsto glasova.

Vladajuća partija rejting je ojačala i zahvaljujući povratku povjerenja kod dijela glasača hrvatske nacionalnosti, o čemu svjedoči 50 odsto glasova za DPS u Lepetanima i preko 38 odsto u Donjoj Lastvi, gdje je DPS ponovno najjača stranka, pobijedivši Hrvatsku građansku inicijativu (HGI), kojoj je Lastva bila glavno uporište na prošlim izborima.

Na ruku DPS-a išao je i veliki broj učesnika izbora od kojih je troje ostalo ispod cenzusa, a najveći dio njihovih tako "rasutih" glasova, prenio se na konto najjače partije shodno D'Ontovom količniku. Svoj odlučujući, 17. mandat DPS je praktično dobio od DSS-a, kojem je nedostajalo samo 8 glasova za drugi odbornički mandat, pa je na kraju ovaj mandat "prešao" DPS-u.

Inače, prag za cenzus na izlasnost od 69 odsto u nedjelju je u Tivtu iznosio 226 glasova, dok je prosječan odbornički mandat "koštao" 239 glasova.

Koliko D'Ontova formula favorizuje one koji dobijaju najviše glasova pokazuje i podatak da je prosječna "cijena" DPS-ovog odbornika iznosila 198 glasova, dok je „najskuplji“ bio jedan mandat DSS-a, za koga je moralo glasati čak 356 građana. Svoje odbornike, po cijeni manjoj od 200 glasova, "zaradile" su i Socijaldemokrate (SD) i HGI.

Skoro 300 birača koje je HGI izgubio od 2012, među sobom su skoro na ravne časti podijelili DPS, SDP i Tivatska akcija, dok je nešto malo „čupnuo“ i Bokeški forum.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića zahvaljujući najviše činjenici da trenutno upravljaju jednim od najvećih i građanima najprimaljivijih resursa za zapošljavanje u Tivtu - ovdašnjim aerodromom, uspjeli su da u svom debitantskom nastupu osvoje čak 10,4 odsto glasova. Za njih se odlučilo 787 Tivćana. Od toga su, pokazuju to uporedni podaci po biralištima, nešto manje od polovine simpatizeri nekada zajedničke SDP-a koja je 2012. u Tivtu imala 974 glasa.

Brajovićeva stranka uspjela je da uz njih, privuče i dosta novih birača, na što ukazuje podatak da je SD, npr., na dva birališta u Gradiošnici imao preko 170 glasova, a jedinstveni SDP je 2012. tamo imao nepunih 150.

Njihove bivše kolege iz SDP-a, koje su zajedno u ovoj kampanji napadali i DPS i SD, dosta dobro su se držali jer su na većini birališta uspjeli parirati SD-u oko podjele dosadašnjeg zajedničkog rezervoara glasova i privući, čak, i neke nove birače.

Potvrda tome je i činjenica da je SD osvojio samo 17 glasova manje, ostao bi bez svog četvrtog mandata koji bi prešao u ruke SDP-a, koji je u nedjelju završio izborni dan sa ukupnim skorom od 563 glasača, čime je osvojio 2 mandata. Ipak, podatak da je za ova dva dijela nekada iste partije glasalo ukupno skoro 400 ljudi više nego 2012. valja posebno notirati.

SNP je sa 745 glasova iz 2012. „pao“ na 471 u nedjelju, a njihovi birači, smatraju upućeni u tivatske političke prilike, najviše su fluktuirali prema građanskim listama Tivatske akcije i Arsenala za Tivat.

HGI zavisi od "milosti", Vučinović kod kuće 6 glasova

HGI se prepolovila i u broju osvojenih mandata i u broju glasača.

Jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori u gradu u kojem živi najveći broj pripadnika te populacije nije mogla preko 394 glasa, što je bilo jedva dovoljno za dva odbornika. Na prošlim izborima imala je dva mandata više.

Stranka Marije Vučinović, koja je u kampanji otvoreno poručivala da joj je osnovna misija vratiti se u lokalnu vladajuću koaliciju sa DPS, sada zavisi samo od „milosti“ vladajuće stranke hoće li je „iz viših razloga na državnom nivou“ uzeti u koaliciju u Tivtu ili ne.

Svojevrstan kuriozitet je da je HGI u Lepetanima, mjestu gdje živi ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović i njena porodica, uspjela da dobije samo šest glasova.

U Gradiošnici, odakle im je bio nosilac liste Ilija Janović, HGI je ostvarila ukupno skoro duplo manje glasova nego prije četiri godine.

DPS poziva na zajednički rad u gradu

Tivćani dijele ciljeve DPS-a i prepoznaju riješenost da se na njima istraje, kazao je juče koordinator za taj grad u ime Predsjedništva DPS-a Predrag Nenezić.

On se zahvalio na podršci na izborima u nedjelju, gdje je DPS osigurao pet mandata više nego 2012. godine, dodavši da će DPS napraviti tim koji će, u saradnji sa Vladom, nastaviti razvojne projekte u tom gradu, unaprijediti ambijent za nove investicije i biti posvećen “dostizanju evropskog kvaliteta svih građana i otvaranju novih perspektiva za mlade generacije”.

U tome traže podršku ostalih partija:

"Pozivamo sve političke subjekte, koji dijele naše programske ciljeve i strateška opredjeljenja, da zajedno sa nama grade tivatsku evropsku budućnost“, saopštio je Nenezić, dodavši da ih rezultati izbora obavezuju da još posvećenije rade za budućnost jedne od "najperspektivnijih opština".

Bonus video: