Vujović: Rezultat DPS u Tivtu bolji od očekivanog, veliki uspjeh Brajovića, bojkot nije uspio

Prema njegovim riječima, uslijed bojkota Građanskog pokreta URA i Demosa, moglo bi se naslutiti da su opozicioni birači glasali za SDP, a da je Brajović uspio da zadrži najveći broj podržavaoca nekadašnjeg SDP-a
6 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2016. 15:42h

Rezultat Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Tivtu bolji je nego što se moglo očekivati, iako je pozicija te stranke bila olakšana uslijed bojkota izbora od dijela opozicije, ocijenio je analitičar Zlatko Vujović.

DPS je osvojila je apsolutnu vlast na jučerašnjim lokalnim izborima u Tivtu.

„Više je nego jasno da bojkot nije uspio. Birači nijesu prepoznali opravdanost argumenata opozicije da se izbori bojkotuju, ali isto tako opozicija nije vodila kampanju za bojkot istih izbora“, kazao je Vujović agenciji MINA.

On je saopštio da velika izlaznost birača, veća nego na prethodnim izborima, i pored bojkota predstavlja veliko iznenađenje.

„I pored toga što je pozicija DPS-a, uslijed bojkota, bila olakšana, ovakav rezultat je značajno bolji nego što se moglo očekivati“, naveo je Vujović.

On smatra da je interesantan odnos Socijldemokratska partija (SDP) – Socijaldemokrate (SD) iz koga je Brajović izašao sa boljim pozicijama pred naredne parlamentarne izbore.

Vujović je ukazao da je zajednički rezultat te dvije partije veći od rezultata jedinstvenog SDP-a na prethodnim izborima.

„2012. godine SDP je osvojio 976 glasova (15,32 odsto) – pet mandata, da bi na ovim izborima ove dvije partije ostvarile zajedno 1.250 glasova, odnosno gotovo 18 odsto, ili šest mandata“, precizirao je Vujović.

Prema njegovim riječima, uslijed bojkota Građanskog pokreta URA i Demosa, moglo bi se naslutiti da su opozicioni birači glasali za SDP, a da je Brajović uspio da zadrži najveći broj podržavaoca nekadašnjeg SDP-a.

Vujović smatra da su četiri mandata koje je dobio SD izuzetno veliki uspjeh partije Brajovića, jer može, kako je ocijenio, nagovijestiti da on kontroliše većinski dio nekada zajedničke partije.

„Odnosno da su birači Krivokapićevog SDP-a više nekadašnji opozicioni glasači, a manje nekadašnji glasači jedinstvenog SDP“, naveo je Vujović.

On je kazao da ipak ne treba izvlačiti konačne zaključke, već je potrebno, kako je dodao, sačekati nova istraživanja javnog mnjenja, odnosno parlamentarne izbore.

Vujović je rekao da neprijatno iznenađenje izbora predstavljaju Hrvatska Građanska Incijativa (HGI) i Socijalistička narodna partija (SNP).

On je ukazao da je HGI prepolovio svoj izborni rezultat sa prethodnih lokalnih izbora od 770 glasova (12,09 odsto) odnosno četiri mandata, na 394 glasa, odnosno dva mandata.

„Izostanak iz učešća u lokalnoj vlasti u Tivtu, nacionalistički incidenti, narušili su poziciju ove partije. Ovo je najteži poraz HGI, koji prijeti da ova partija na narednim izborima ugrozi garantovani mandat za hrvatsku zajednicu“, ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, SNP je zaigrao na kartu da će ostvariti bolji rezultat usljed bojkota glavnih konkurenata.

„Nažalost, nijesu bili u pravu. Birači su preopolovili podršku, u odnosu na prethodne izbore kada je SNP osvojio 746 glasova (11,71 odsto), odnosno četiri mandata, a sada 471 glas odnosno dva mandata“, naveo je Vujović, ocjenjujući da SNP-ova lutanja nanose štetu toj partiji.

On smatra da je to poruka birača da ne razumiju politiku SNP-a.

„Posljednja ove vrste pred parlamentarne izbore. Vidjećemo da li će rukovodstvo ove partije imati odgovor za naredne parlamentarne izbore“, saopštio je Vujović.

On je naveo da su konfuziju oko bojkota dijela opozicije iskoristile razne građanske inicijative, koje su, kako smatra Vujović, najvećim dijelom zahvaljujući bojkotu uspjele da privuku veliki broj glasača.

Bonus video: