Krivokapić: Nova Vlada prije 1. maja?

Krivokapić je objasnio da Sporazum o organizovanju slobodnih izbora neće biti svečano potpisan, već da će partije samo razmijeniti dokumenta
95 pregleda 70 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2016. 19:34h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić izrazio je očekivanja da bi predsjednik Vlade već u ponedjeljak mogao da dostavi predlog za promjenu sastava kabineta, kao i da bi Skupština na čijem bi to dnevnom redu bilo, mogla biti održana prije prvomajskih praznika.

Krivokapić je objasnio da Sporazum o organizovanju slobodnih izbora neće biti svečano potpisan, već da će partije samo razmijeniti dokumenta.

On je rekao da će sporazum, pored SDP-a, URA-e i Demosa, biti dostavljen SNP-u, koji je već dio tog procesa, ali i Demokratama i Demokratskom frontu.

Komentarišući lokalne izbore u Tivtu, on je rekao da je dio opozicije svjesno žrtvovao te izbore, zbog parlamentarnih izbora.

Komentarišući veću izlaznost birača, Krivokapić smatra da je to posljedica političkog pritiska DPS-a.

On je kazao da su dio sporazuma bili izbori u toj opštini.

„Jasno je bilo da treba platiti neku cijenu da bi se došlo do sporazuma. Tivat je klopka ili zamka koju smo platili svi iz opozicije pa i Socijldemokratska partija (SDP) kao dio opozicije, da bi se došlo do velikog cilja a to je do slobodnih izbora“, rekao je Krivokapić.

On je, upitan o rezultatima SDP-a u odnosu na Socijaldemokrate (SD), kazao da nema nijedan drugi grad u Crnoj Gori aerodrome koji zapošljava par stotina sezonskih radnika izuzev Tivat. „Tako da ne očekujem da se ti rezultati mogu ponovoti bez u Tivtu na takav način“.

„A sezonsko zapošljavanje dovodi do sezonskih partija, a to se sve završava u septembru, tako da u oktobru nećemo imati ni sezonski zaposlenih, a ni sezonskih partija na izborima“, ocijenio je Krivokapić.

On je dodao da SD nije krilo koje se otcijepilo od SDP-a već krilo koje se pripojilo Demokratskoj partiji socijalista.

Upitan da li će ponuditi partiji da glasa o njegovom povjerenju zbog lošeg izbornog rezultata, Krivokapić je ponovio da je opozicija svjesno rizikovala loše rezultate, odustajući od zahtjeva da izbori u Tivtu budu odloženi i znajući da oni neće biti slobodni i demokratski.

Na pitanje da li je on odgovoran za rezultat SDP-a u Tivtu, Krivokapić je kazao će u zavisnosti od rezultata na parlamentranim izborima, preispitati svoju odgovornost na organima partije.

Na pitanje da li rezultat SDP-a u Tivtu najavljuje da će ta stranka postati vanparlamentarna, Krivokapić je kazao da tu najavu sluša već 25 godina. „I kao što vidite nije se desilo“.

„Mislim sasvim suprotno“, dodao je Krivokapić.

Upitan da li se za izbore u Tivtu može reći da su prvi regulrani, Krivokapić je kazao da se to ne može reći, jer najveći dio opozicije nije učestvovao na njima.

Prema njegovom riječima, velika izlaznost na tim izborima je „izraz prisile, a ne dobre volje“.

On je rekao da je prisustvo Delegacije Evropske unije (EU) na početku dijaloga bilo sporno, a da je sporazum o uspostavljanju vlade izbornog povjerenja zajedničko dostignuće Crne Gore, EU i NATO partnera.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič kazao je da njihovo prisusustvo pregovorima nije bila medijacije nego posljedica odnosa Crne Gore i EU.

„Odnosi su okarakterisani pregovorima o punopravnom članstvu Crne Gore u EU i dio tih aktivnosti je direktno vezan za poglavlje 23 i u tom smislu bilo je i naše prisustvo i anagažovanje“, naveo je Drobnič.

On je, upitan za tvrdnje pojedinih političara o miješanju ambasada EU u unutrašnju politiku Crne Gore, kazao da ne bi želio da komentariše istupanja drugih ambasadaora jer je to njihovo pravo.

„Ja nisam konstatovao izjave koje bi mogli okarakterisati kao miješanje u unutrašnje poslove. To je bio proces koji su vodili politički akteri u Crnoj Gori i način na koji su oni vođeni su dokaz da je ona sposobna donijeti i složene političke odluke kao što je to bio slučaj i u prošlosti“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da će na sjednici Parlamenta na kojoj će biti razgovarano o prelaznoj Vladi i biti usvojen lex specijalis, treća tačka dnevnog reda biti zahtjev za njegovu smjenu, koji je podnio DPS.

On je na pitanje da li će podnijeti ostavku ili čekati da bude smijenjen, kazao da ne mora da znači da će biti smijenjen. "Možda ću i ostati".

"Tajno je glasanje, moguće je da rezltat bude i drugačiji", smatra Krivokapić.

Bonus video: