MANS: Manje nepravilnosti nego u prvom dijelu dana

„Ipak, očigledno je da veći broj članova biračkog odbora očigledno ne poznaje osnovne izborne procedure“
0 komentar(a)
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2016. 16:28h

Na lokalnim izborima u Tivtu u poslijepodnevnim satima zabilježen je manji broj nepravilnosti nego u prvom dijelu dana, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

„Ipak, očigledno je da veći broj članova biračkog odbora očigledno ne poznaje osnovne izborne procedure“, saopšteno je iz MANS-a.

Kako navode, na mnogim biračkim mjestima predsjednici biračkih odbora nijesu unosili primjedbe u zapisnik u trenutku nastanka povrede zakona, što može dovesti do problema u procesuiranju konkretnih nepravilnosti.

„U jednom slučaju birački odbor je čak tražio mišljenje Opštinske izborne komisije da li lica mogu da glasaju sa starom ličnom kartom“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Kako su rekli, pokazalo se da, uprkos izmjenama zakona, birački spisak i dalje sadrži netačne podatke.

„Na primjer, na jednom biračkom mjestu članovi porodice informisali članove biračkog odbora da je preminula osoba dobila poziv za glasanje. Na drugom biračkom mjestu prezime birača je bilo pogrešno u odnosu na lični dokument, iako bi podaci iz elektronske evidencije morali biti povezani sa bazom podataka ličnih karata“, saopšteno je iz MANS-a.

Na jednom biračkom mjestu, kako je saopšteno, bilo je problema sa opremom za elektronsku identifikaciju, pa je tek nakon trećeg pokušaja učitao podatke iz lične karte birača.

Iz MANS-a navode da su zabilježeni i slučajevi da su birači prebacivani na druga biračka mjesta, o čemu nisu bili informisani, pa nijesu znali gdje da glasaju.

„Na jednom biračkom mjestu član biračkog odbora je vodio nezakonitu evidenciju izašlih birača i o tome proslijeđivao informacije putem telefona. Slična praksa je primijećena i na drugom biračkom mjestu gdje član biračkog odbora putem telefona izvještava o biračima koji su izašli na izbore“, saopšteno je iz MANS-a.

Neka biračka mjesta, dodaje se u saopštenju, nijesu prilagođena za glasanje lica sa posebnim potrebama i starijih, dok je u nekoliko slučajeva prekršena tajnost glasanja.

Bonus video: