CEMI: Izbori u Tivtu protiču bez većih nepravilnosti

Na biračkom mjestu sedam glasanje je bilo zaustavljeno od devet i 30 do deset sati zbog problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju birača, ali je nakon intervencije tehničke ekipe smetnja otklonjena
74 pregleda 0 komentar(a)
CEMI, Foto: Facebook.com
CEMI, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 17.04.2016. 09:44h

Glasanje na lokalnim izborima u Tivtu do deset sati i 30 minuta proteklo je bez većih problema na svim biračkim mjestima, sapšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

„Manji tehnički problemi su uspješno otklonjeni, iako je glasanje bilo u pojedinim slučajevima obustavljeno“, kazali su iz te organizacije.

Dešavanja iz Tivta pratite uživo OVDJE.

CeMI-jevi posmatrači su uočili da na svim biračkim mjestima posmatrači ne mogu da prate postupak elektronske evidencije birača, jer uređaj nije postavljen na poziciju koja bi to omogućila, što narušavanarušava proces nadgledanja.

Riječ je, kako su naveli, o birackim mjestima broj 14 u Krašićima, broj tri Tivat I, broj deset Kalimanj obala, broj jedan Lepetane, broj sedam Kalimanj I i broj 12 Đuraševići.

Na biračkom mjestu sedam glasanje je bilo zaustavljeno od devet i 30 do deset sati zbog problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju birača, ali je nakon intervencije tehničke ekipe smetnja otklonjena.

„Do prekida glasanja došlo usljed nestručnog rukovanja uređajem, a ne kvara. Nakon prekida od 30 minuta glasanje nastavljeno“, kazali su iz CeMI-ja.

Kako su naveli, na biračkom mjestu 17, predsjednik je omogućio posmatraču da provlači ličnu kartu, iako to ne bi smio da radi.

Na biračkom mjestu broj tri došlo je do prekida glasanja od 20 minuta, zbog problema sa ličnom kartom jednog birača.

„Biraču je izdata lična karta sa nepotpunim podacima. Nakon konsultacija biračkog odbora sa Opštinskom i Državnom izbornom komisijom biraču je omogućeno da glasa, a slučaj je unesen u zapisnik“, kaže se u saopštenju.

Na biračkom mjestu broj četiri došlo je do kršenja procedure jer birački odbor nije spriječio grupno glasanje, nego je omogućeno bračnom paru da glasa zajedno unutar paravana.

Na biračkom mjestu broj 15 birač je fotografisao glasački listic nakon što je zaokružio svoj izbor, i pokazao javno za koga je glasao, što je kršenje izborne procedure, nakon čega je ubacio listić u kutiju.

Iz CeMi-ja su upozorili članove biračkih odbora i posmatrače da fotografisanje na biračkim mjestima nije dozvoljeno i da predstavlja kršenje procedure.

Za nadgledanje lokalnih izbora u Tivtu, CeMI je akreditovao ukupno 33 posmatrača, koji će pratiti rad svih biračka mjesta u opštini Tivat.

Bonus video: