Katnić gleda i Joničin slučaj

Optužnicu protiv Jonice i još šest osoba podigao je tadašnji zamjenik ODT Bar, a danas osnovni državni tužilac u Podgorici Zoran Vučinić zbog navodne prevare graničnog deviznog osiguranja prilikom uvoza automobila
56 pregleda 48 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2016. 06:29h

Specijalno državno tužilaštvo provjerava predmet koji se vodio protiv poslanice SNP-a Snežane Jonice zbog falsifikovanja isprava i prevaru, koji je pred sudom u Baru odbijen zbog zastarjelosti, odgovoreno je “Vijestima” iz tužilaštva.

“Predmet je zatražen radi vršenja uvida u spise predmeta, a za potrebe izviđajnog postupka pred ovim Tužilaštvom koji se sprovodi u drugom predmetu”, navodi se u odgovoru tužilaštva na pitanja “Vijesti” zbog čega ih interesuje predmet koji je pravosnažno okončan prije nekoliko godina i da li provjeravaju rad tužilaca ili je nešto drugo u pitanju.

Tužilaštvo, na čijem čelu je specijalni tužilac Milivoje Katnić, spise od Osnovnog suda u Baru dobilo je 29. marta.

Optužnicu protiv Jonice i još šest osoba podigao je tadašnji zamjenik ODT Bar, a danas osnovni državni tužilac u Podgorici Zoran Vučinić zbog navodne prevare graničnog deviznog osiguranja prilikom uvoza automobila.

Potpredsjednica Odbora za bezbjednost je bila optužena da je za sebe pribavila nezakonitu korist “od 11.760 maraka, odnosno 99.360 dinara. AD Lovćen je oštetila 70.560 eura, a budžet, odnosno MUP, za 4.900 maraka, odnosno 28.800 dinara”, piše u presudi.

Njoj su na teret bila stavljena teža krivična djela, za koja je zaprijećena kazna do 15 godina.

Ostalima je bila zaprijećena kazna do tri godine robije, pa je sud na osnovu toga utvrdio da je došlo do zastare.

Od izvršenja krivičnog djela do prvostepene presude prošlo je više od pet godina, što je, prema tada važećem Krivičnom zakoniku, razlog da se neko ne može osuditi.

Postupak protiv Jonice i ostalih šest optuženih pred sudovima je trajao gotovo 10 godina.

Osnovni sud u Baru odbija dvije godine da “Vijestima” dostavi dokumenta o ovom predmetu po odluci Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristupu informacijama.

Bonus video: