Novo ime trga svi ne prihvataju

Po Vladimiru Vujoviću izmjena naziva Trga Republike devalvira Ustav, sa tim nije saglasan istoričar Đorđe Borozan
127 pregleda 5 komentar(a)
Trg Republike, Foto: Zoran Đurić
Trg Republike, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2016. 16:37h

Članovi Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova na jučerašnjoj sjednici su utvrdili predlog odluke o promjeni naziva Trga Republike u Trg nezavisnosti. Dostaviće ga predsjedniku Skupštine Glavnog grada Đorđu Suhihu, gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, a potom i Skupštini.

Predlog nije usvojen jednoglasno, uzdržani su bili odbornik Demokrata Crne Gore Vladimir Vujović, kao i Husein Ceno Tuzović.

„Imam utisak da se podleglo političkim zahtjevima“, rekao je Vujović.

Vujović je, pozivajući se na Ustav Crne Gore, istakao da je mijenjanje imena trgu „politički i historijski i ustavno neprihvatljivo“, dodajući da se promjenom devalvira član 1 Ustava kojim je Crna Gora određena kao država republikanskog oblika vladavine.

Đorđe Borozan nije se složio sa ovim stavom Vujovića, ističući da se u zvaničnom nazivu države ne nalazi „republika“, već samo Crna Gora, dok je njegov lični stav, da je simbolički mnogo bolji naziv Trg nezavisnosti.

Vujović je takođe, istakao da je potrebno imati i zvanična mišljenja mjesne zajednice, Istorijskog instituta i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Predložio je i da se izmijeni tekst predloga odluke, što su članovi Savjeta prihvatili.

Član Savjeta, Husein Ceno Tuzović mišljenja je da je predlog promjene „u duhu politike“.

Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 11. marta donijela zaključak o pokretanju inicijative za promjenu naziva trga , kada je i zadužila Savjet da pripremi predlog odluke.

Članovi Savjeta juče su jednoglasno odabrali Cvetka Vukčevića, odbornika Demokratske partije socijalista za zamjenika predsjednika Savjeta. Njega je za to mjesto predložio predsjednik Milan Mijović.

Slovačka želi svoju ulicu u produžetku Dalmatinske

Ambasada Slovačke Republike predložila je da se ulici, u produžetku Dalmatinske ulice, od ulica Meše Selimovića i Vlada Ćetkovića, nazove Slovačka ulica. Članovi su jednoglasno usvojili predlog, a po principu reciprociteta, odlučili su da ambasadi Slovačke upute pismo kojim će pokrenuti inicijativu da se jedna ulica u Bratislavi, ili nekom drugom gradu, nazove Crnogorska ulica.

Bonus video: