Nove lične karte tražilo deset građana

U birački spisak za opštinu Tivat, u kojoj će se u nedjelju održati lokalni izbori, upisano je 11.078 građana
3 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.04.2016. 16:08h

Nove lične karte u Tivtu je, nakon zaključenja biračkog spiska, tražilo deset građana, koji mogu glasati na izborima u nedelju nakon preuzimanja dokumenata, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U birački spisak za opštinu Tivat, u kojoj će se u nedjelju održati lokalni izbori, upisano je 11.078 građana.

U saopštenju MUP-a se kaže da njih 245 na dan zaključenja biračkog spiska, nije imalo novu biometrijsku ličnu kartu ili pasoš, bez kojih nije moguće glasati.

„Od zaključenja biračkog spiska, 6. aprila do 14. aprila kada je istekao rok za podnošenje zahtjeva, zahtjev za izdavanje nove biometrijske karte podnijelo je deset građana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su njihove lične karte personalizovane i dostavljene Filijali za upravne unutrašnje poslove u Tivtu, gdje ih građani mogu preuzeti i nakon čega mogu glasati.

Iz Ministarstva su rekli da, s obzirom na to da u periodu zaključenja biračkog spiska i prenosa podataka u uređaje za elektronsku identifikaciju birača ti građani nijesu imali biometrijske lične karte, njihove fotografije neće biti u uređajima.

„Svi birački odbori će imati poseban spisak na kojem će biti podaci o ovim osobama i shodno kojem će članovi odbora moći da izvrše identifikaciju i provjeru, s obzirom na to da se mora građanima omogućiti Ustavom garantovano pravo da biraju“, objasnili su iz MUP-a.

U saopštenju se kaže da je MUP svim građanima upisanim u birački spisak, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, dostavio obavještenje o izborima, putem pošte.

Navodi se da će Filijala za upravne unutrašnje poslove u toj opštini (Njegoševa ulica broj 1) raditi i u nedjelju, od sedam 7 do 20 sati, gdje će građani moći da preuzmu dokumenta za koja su ranije podnijeli zahtjeve.

„Građani će na nekoliko načina moći da provjere gdje su upisani u birački spisak - u Filijali, preko portala www.biraci.me, a na dan izbora i pozivom na brojeve telefona 067 00 22 55 i 067 00 22 77, od sedam do 19 sati i 30 minuta“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su MUP i Državna izborna komisija uradili edukativni spot o proceduri glasanja na biračkom mjestu shodno novom izbornom zakonodavstvu, koji građani mogu pogledati na sajtu Ministarstva www.mup.gov.me.

Iz Ministarstva su ukazali da se biračko i mnoga druga prava i obaveze ne mogu ispuniti sa starom ličnom kartom, koju posjeduje još oko deset hiljada sa teritorije cijele države, i pozvali građane da podnesu zahtjev za izdavanje novih biometrijskih ličnih karta i time ispune zakonsku obavezu koja proističe iz Zakona o ličnoj karti.

Bonus video: