Rakčević: Vraćamo građanima ono što je DPS prisvojio

Rakčević je naglasio da Sporazum nije čarobni štapić koji će automatski dovesti do slobodnih i fer izbora
67 pregleda 28 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2016. 14:15h

Pojedina tumačenja da je Sporazum o slobodnim i fer izborima velikodušna ponuda Demokratske partije socijalista (DPS) opoziciji, samo su potvrda zarobljene misli u zarobljenom društvu, ocijenio je lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.

„Niko ništa ne daje i velikodušno ne poklanja bilo kome, a da ne pripada svima nama. Vraćamo građanima zasad samo dio onoga što je DPS zarobio i koristio za kupovinu glasova, a namjera nam je da poslije izbora sve državne institucije vratimo državi na način što će raditi za građane, a ne služiti vladajućoj stranci“, kazao je Rakčević.

On je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA ponovio da je Sporazum o slobodnim i fer izborima demokratski iskorak i pobjeda Crne Gore, a ne pobjeda ili poraz bilo koje političke strukture.

Rakčević je naglasio da Sporazum nije čarobni štapić koji će automatski dovesti do slobodnih i fer izbora.

„U složenim društvenim procesima ne može odjednom, preko noći, nestati sve staro i loše, a roditi se sve novo i dobro“, kazao je on.

Sporazum, smatra Rakčević, otvara vrata za ukidanje mnogih monopola i zabrana, za sprječavanje krađa, pritisaka i ucjena. On je u ovom času realan i moguć maksimum za kontrolu izbora.

Kako je naveo, mnogo je onih, prvenstveno u Crnoj Gori, ali i van nje, koji nijesu željeli i ne žele Sporazum i mirne i slobodne izbore u Crnoj Gori.

Rakčević je kazao da je URA proteklih mjeseci bila iskreno posvećena Sporazumu i mirnim promjenama u Crnoj Gori.

„Da, bilo je to usaglašavanje ponekad mučno i teško, i predugo, ali se ipak nadam da će biti društveno produktivno. Danas sam optimista i vjerujem da ćemo u par narednih dana prebroditi i poslednje prepreke, potpisati Sporazum i obezbijediti kontrolu kroz Vladu izbornog povjerenja, po dubini državnog aparata uključujući i opštine“, rekao je on.

Sastavni dio Sporazuma su, kako je naveo, promjene uređivačkog tima i menadžmenta Javnog servisa.

Rakčević je poručio da Radio Televizija Crne Gore mora biti servis sa istinitim i pravovremenim informacijama svih građana Crne Gore, a ne servis bilo koje partije ili grupe.

„URA je uvjerena da je promjena uređivačkog tima i uspostavljanje novog koncepta Javnog servisa interes demokratske Crne Gore. Promjene da, ali dostojanstvene bez ostrašćenosti i revanšizma. Svođenje problema u dijelu javnosti na jednu osobu niti je tačno, niti je dobro za procese u Crnoj Gori“, naglasio je on.

Cilj URA su, kako je pojasnio, promjene koncepta Javnog servisa i nezavisan uređivački tim, poslije četvrt vijeka DPS političkih komesara.

„Naš cilj nije ničija glava“, dodao je Rakčević.

On je kazao da pravo na slobodan izbor, na slobodnu misao, na istinitu i pravovremenu informaciju mora istinski, a ne na papiru, pripadati svim građanima Crne Gore.

Ta prava, smatra Rakčević, kao osnov demokratije i razvoja, ne smiju biti prava i vlasništvo ni DPS-a, ni bilo koje druge političke grupe.

„Činjenice su da je Crna Gora podijeljena, da je veliko i nagomilano nepovjerenje između vlasti i opozicije. Uvjereni smo da su mirne promjene i Sporazum o slobodnim i fer izborima u najboljem državnom i nacionalnom interesu Crne Gore i njenih građana“, naveo je Rakčević.

Bonus video: