SNP Podgorica: Imenovanje odbora povjerenika mjesnih zajednica samo konsenzusom

Kako je naveo, građane je najviše interesovalo kakav će biti postupak izbora u mjesnim zajednicama, jer su bili svjedoci da su od 1995. godine u Podgorici rukovodstvo mjesnih zajednica birali gradonačelnici i da su bili iz redova Demokratske partije socijalista (DPS)
5 komentar(a)
Dragan Ivanović, Foto: SNP
Dragan Ivanović, Foto: SNP
Ažurirano: 15.04.2016. 12:01h

Socijalistička narodna partija (SNP) neće dati saglasnost da se bez konsenzusa mogu imenovati odbori povjerenika u mjesnim zajednicama na teritoriji Glavnog grada, poručili su iz te stranke.

Predsjednik podgoričkog odbora SNP-a, Dragan Ivanović, kazao je da vjeruju da to neće učiniti ni druge opozicione partije u Skupštini Glavnog grada.

„Smatramo da to nije potrebno, i da se u Podgorici na zborovima građana mogu izabrati savjeti mjesnih zajednica“, navodi se u izjavi Ivanovića.

On je podsjetio da je Odluka o mjesnim zajednicama usvojena na sjednici Skupštine Glavnog grada 5. februara, i da se njome uređuju uslovi osnivanja, poslovi, organi i postupak izbora, organizacija i rad organa, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad mjesnih zajednica na teritoriji Glavnog grada.

Kako je naveo, građane je najviše interesovalo kakav će biti postupak izbora u mjesnim zajednicama, jer su bili svjedoci da su od 1995. godine u Podgorici rukovodstvo mjesnih zajednica birali gradonačelnici i da su bili iz redova Demokratske partije socijalista (DPS).

„Novom Odlukom jasno je rečeno da građani na zborovima predlažu i tajnim glasanjem biraju Savjet mjesnih zajednica“, naglasio je Ivanović.

Kako je pojasnio, da bi punovažno odlučivali na zboru, treba da bude prisutno 20 odsto građana mjesne zajednice koja ima do 500 stanovnika, deset odsto građana mjesne zajednice koja ima od 500 do hiljadu stanovnika, pet odsto građana mjesne zajednice koja ima od hiljadu do pet hiljada i dva odsto građana mjesne zajednice koja ima preko pet hiljada stanovnika.

Ivanović je dodao da prve izbore za Savjet mjesne zajednice, odnosno zbor građana, saziva predsjednik Skupštine Glavnog grada.„Ova nova Odluka, kao što se vidi, potpuno jasno reguliše način izbora, ali zvanična vlast, DPS sa koalicionim partnerima, nije zadovoljna i pokušava opstrukcijom da spriječi ovakav način izbora Savjeta mjesnih zajednica“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, oni se zalažu da se sada izaberu povjerenici koji bi vodili mjesne zajednice do izbora Savjeta, uz opravdanje da im Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dostavilo spiskove građana iz registra prebivališta, jer u Podgorici oko 700 ulica nema nazive.

„SNP se konstantno zalaže da do izbora mora doći, jer smo svjesni činjenice da svi građani Podgorice imaju prebivalište i da su popunom kartona o prebivalištu upisali svoje adrese“, kazao je Ivanović.

To je, smatra on, dovoljno da nadležni organ izda ovjereni izvod iz registra prebivališta sa podacima o ličnom imenu i prezimenu i jedinstvenom matičnom broju svih punoljetnih građana, koji imaju prebivalište na području Glavnog grada, odnosno 59 mjesnih zajednica.

U SNP-u su, kako je naveo Ivanović, svjesni i činjenice da se DPS ne želi odreći veoma važne poluge koju najviše koriste pred izbore.

„Otuda nam je jasna bila i njihova želja da ova Odluka bude usvojena 5. februara, a da stupi na snagu 1. decembra. Kada je tada nijesu uspjeli ostvariti, onda sada žele da izborom Odbora do završetka izbora i dalje kontrolišu mjesne zajednice“, kazao je Ivanović.

On je naglasio da bi tom Odlukom DPS u odboru imao pet članova, a kompletna opozicija četiri, bez obzira na rezultat sa prošlih lokalnih izbora.

„SNP je predlagao, i sada insistira na tome, da u odluci stoji da se odbori, odnosno povjerenici biraju shodno rezultatima lokalnih izbora 2014. godine po mjesnim zajednicama. Smatramo da je to najbolji način za izbor povjerenika u onim mjesnim zajednicama u situaciji kada savjeti ne bi bili izabrani na zboru građana“, dodao je Ivanović.

Bonus video: