Adžić: Umjesto odgovora o nemilice trošenom novcu nude "tople preporuke"

"Na postavljenih trinaest pitanja broj odgovora ekspertskog tima bio je nula", rekao je između ostalog Adžić
95 pregleda 3 komentar(a)
Filip Adžić, Foto: URA
Filip Adžić, Foto: URA
Ažurirano: 15.04.2016. 11:55h

Umjesto odgovora na konkretna pitanja koja pokazuju kako je nemilice trošen novac građana, kako su lažirani podaci i kršen zakon, kabinet gradonačelnika Prijestonice je u skladu sa dosadašnjom manipulatorskom praksom ponudio "tople preporuke", istakao je sekretar Opštinskog odbora URA na Cetinju, Filip Adžić.

On je reagovao na navode iz Kabineta gradonačelnika Cetnja u kome se kaže da su sredstva od kreditnog zaduženja usmjerena su upravo kako je to i predviđeno Sanacionim planom, usvojenim prošle godine u Skupštini Prijestonice Cetinje.

"Cijeneći njihove sposobnosti, ali i predanost radu nijesamo više ni očekivali. Međutim da je razočarenje dominantna emocija koju ta skupina "stručnjaka" izaziva kod Cetinjana, opet su nas uvjerili nakon samo par pročitanih rečenica. Iako smo znali da njihovi investitori zapravo nijesu investitori, da biznis zone nijesu biznis zone, te da fabrika čokolade nije fabrika čokolade, sada ni odgovori nijesu odgovori. Na postavljenih trinaest pitanja broj odgovora ekspertskog tima bio je nula. U svom nevješto napisanom reagovanju uspjeli su potvrditi da plate zaista kasne, što nas obavezuje da pitanja još jednom ponovimo: Ko snosi krivicu za dobijanje negativnog mišljenja na finansijske izvještaje završnog računa od strane Državne revizorske institucije? Ko je odgovoran za nezapamćeni pokušaj obmane građana i držanih instititucija lažnim prikazivanjem deficita od 921.580,84 eura kao suficita od 1.802.456,00 eura. Ko se usudio da krši Odluku o budžetu Prijestonice uzimajući kredit u vrijednosti od 1.250.000 eura? Ko je zaboravio da prijavi da u trezoru nedostaje 253.383,99 eura?", istakao je Adžić.

On pita gdje je iskazan prihod od kamate na račun deponovanih 394.400 eura kod NLB Montenegro banke?

Ko je dozvolio da potrošnja goriva dostigne čitavih 42.262,89 eura usljed neizdavanja naloga na propisan način? Ko je taj moćnik koji može da plaća avansno, bez dostavljene fakture iznos od 28.198,00€? Ko je odgovoran što prijestonica Cetinje nije u skladu sa članom 6 Pravilnika sačinjavala i dostavljala kvartalne finansijske izvještaje Ministarstvu finansija? Ko je odgovoran za ćutanje administracije i kako je moguće da radna mjesta direktora, sekretara ili visokorukovodnog kadra nijesu popunjena u skladu sa odredbama člana 53, 54 i 55 Zakona o državnim službenicima i namještenicima? Kako neko bez odrađenog pripravničkog staža, nakon završene visoke školske spreme može biti raspoređen na radno mjesto u zvanju savjetnik? Zašto popis imovine nije izvršen na propisanom Obrascu PL, već je većina imovine iskazana samo u naturalnom obliku (bez nabavne, otpisane i sadašnje vrijednosti)? Ko je dozvolio i stidi li se zbog toga što je na ugostiteljske i hotelske usluge potrošeno 80.336,64 eura, a na službena putovanja 53.519,51 eura", rekao je Adžić. On je kazao da nije ni ekonomista, ni ekspert za javne finsije.

"Ja sam sugrađanin onih koji zbog vašeg "efikasnog" usklađivanja zarada nijesu u mogućnosti prehraniti svoju porodicu, jer im ta zarada predstavlja jedini izvor finansiranja. I sve što pitamo nalazi se u dokumentima Državne revizorske institucije i Direkcije za inspekcijski nadzor", zaključio je Adžić.

Bonus video: