Stejt department uputio diplomatski šamar vlastima

“Iz Stejt departmenta vide Crnu Goru realnijim očima nego što vlast vidi sebe”, kazao Danilović
16 komentar(a)
Goran Danilović, Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Goran Danilović, Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2016. 06:13h

Izvještaj američkog Stejt departmenta dokaz je da su Crnoj Gori prijeko potrebne političke promjene, poručuju iz opozicije.

U izvještaju, koji je predstavio državni sekretar Džon Keri, navodi se, između ostalog, da postoje dokazi da su pojedini vladini zvaničnici umiješani u korupciju, ali da su ostali nekažnjeni.

Prema riječima poslanika URA Dritana Abazovića, izvještaj predstavlja “diplomatski šamar” vlastima.

“Tvrdnje da su pojedini zvaničnici Vlade bili uključeni u koruptivne radnje, kao i da je za tako nešto bilo jasnih dokaza, samo govori u prilog raširenoj sumnji da su državni organi politički 'zarobljeni', odnosno da institucije koje su visoko politizovane ne mogu da odgovore izazovima i potrebama građana,” kazao je “Vijestima”.

Iako su u URA zabrinuti zbog nalaza iz izvještaja, poslanik je pohvalio SAD, smatrajući da se “iskreno prijateljstvo demonstrira samo onda kada se problemi imenuju pravim imenom i kada se zbog drugih politčkih kalkulacija ne potcjenjuje inteligencija stanovništva”.

Abazović smatra da nikada do sada nisu ovako jasno naznačeni i identifikovani glavni problemi, ali da za njihovo rješavanje nema političke volje u Vladi.

Sa njim se slaže i kolega iz Demosa Goran Danilović.

“Iz Stejt departmenta vide Crnu Goru realnijim očima nego što vlast vidi sebe,” kazao je Danilović juče za “Vijesti”.

Iako smatra da je žalosno što svijet ima ružnu sliku o Crnoj Gori, Danilović kaže da je dobro to što je postala problem međunarodne zajednice. Danilović tvrdi da oporavak neće biti brz. “Treba raditi mnogo da Crna Gora pobjegne sa tih lista, na koje su je zasluženo gurnule politike nepromijenjene vlasti minulih 25 godina,” kazao je za “Vijesti”.

Rješenje vidi o u promjeni vlasti.“Crnoj Gori, svi pokazatelji govore, treba kao najpreča, najhitnija stvar demokratska promjena vlasti kako bi društvo ozdravilo i konačno iščupalo iz kandži nepotizma i korupcije koja nas izjeda do posljednje pore na svim nivoima,” rekao jeDanilović.

Portparolka SNP-a Slađana Kaluđerović izrazila je očekivanje da će Vlada podnijeti ostavku, što je, kađe, trebalo davno da učini. “Vidjećemo, kako će režim pokušati da opravda zvanične oštre kritike i osude,”rekla je ona.

Bonus video: