MANS sumnja u zloupotrebe: Socijalu daju, a ne zna se kome

“Ministarstvo rada krši Zakon o finansiranju partija i krije podatke o socijalnoj pomoći”, smatraju u MANS-u
50 pregleda 6 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Zorica Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2016. 05:39h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u predizbornoj kampanji za tivatske lokalne izbore grubo kršilo Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer nije objavljivalo analitičke kartice o korisnicima socijalne pomoći u zakonom propisanoj formi, pokazuje analiza MANS-a.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jasno propisuje da Ministarstvo nadležno za poslove rada i socijalnog staranja prikuplja analitičke kartice koje sadrže podatke o iznosu i broju korisnika svih oblika socijalne pomoći u toku izborne kampanje, kao i podatke o vrstama i primaocima socijalne pomoći, a sve uz vođenje računa o zaštiti ličnih podataka.

Uprkos tome, Ministarstvo je, umjesto stvarne analitičke kartice iz koje jedino mogu da se vide sve isplate za socijalne pomoći u predizbornom periodu, sačinilo informaciju u kojoj su prikazani samo zbirni podaci o određenim materijalnim davanjima, čime je flagrantno prekršilo Zakon o finansiranju političkih subjekata i nastavilo raniju praksu skrivanja podataka o socijalnim isplatama.

Povodom spornog postupanja resora kojim rukovodi bivša poslanica vladajuće DPS Zorica Kovačević, MANS je uputio nekoliko inicijativa Agenciji za sprečavanje korupcije, koja je ključna institucija za kontrolu zakonitosti postupanja državnih organa tokom predizborne kampanje.

Međutim, umjesto da Ministarstvu rada naloži da objavi analitičke kartice kako zakon propisuje Agencija je odbacila inicijative MANS-a u potpunosti prihvatajući obrazloženje Ministarstva koje je slobodnim pravnim tumačenjem ocijenilo da nema obavezu da shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja objavi sve prikupljene podatke, već da je dužno da objavi samo one kojima se ne bi ugrozili lični podaci korisnika socijalnih davanja.

Agencija je svakako imala mogućnost da naloži Ministarstvu da u analitičkim karticama izbriše lične podatke (imena i brojeve žiro-računa korisnika socijalnih pomoći), ali da prikaže sve ostale podatke, poput datuma isplate, iznosa isplate ili recimo naziva banke. Ipak, Agencija je ponovo pokazala da je „produžena ruka“ vladajuće partije i da nema namjeru da ozbiljno kontroliše moguće zloupotrebe državnih resursa u predizbornom periodu.

Ovakvo postupanje je posebno problematično ne samo zbog lokalnih izbora u Tivtu, već i predstojećih parlamentarnih izbora, koji se najavljuju za jesen, jer nepoštovanje primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja svakako neće doprinijeti većem povjerenju u izborni proces koje je narušeno svih posljednjih godina, a naročito nakon objelodanjivanja afere Snimak.

U ranijim izbornim ciklusima isplata socijalnih davanja bila je upravo jedno od najčešće zloupotrebljavanih modela za ostvarivanje političkog uticaja i kupovinu glasova. MANS je kroz poznati slučaj Pljevlja razotkrio mehanizam koji je vladajuća partija koristila za kupovinu glasova na terenu kroz isplatu socijalne pomoći.

Mehanizam je podrazumijevao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja prebaci novac lokalnim centrima za socijalni rad, iz kojih se dalje distribuira na terenu. Glas u Pljevljima uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine vrijedio je 50 eura, a paralelna otkrića MANS-a pokazala su da je isti model uticaja korišćen i u ostalim gradovima.

Čudne isplate tivatskog Centra „Marinasu“, “Sporting grupi”...

Pojedinačne analitičke kartice o rashodima koje je u predizbornom periodu za tivatske lokalne izbore objavio Centar za socijalni rad u tom gradu, u najmanju ruku ukazuju na nejasne isplate pojedinim korisnicima. Tako se može vidjeti da je tivatskoj firmi „Adriatic Marinas“, koja se bavi razradom građevinskih projekata, tokom marta uplaćeno 13,7 hiljada eura. Firmi Sporting Group iz Budve, koja je u Centralnom registru privrednih društava registrovana za kockanje i klađenje, uplaćeno je 15,6 hiljada eura. Budvanskom privrednom društvu „Talas M“ koje je registrovano za djelatnost putničkih agencija uplaćena je 1,1 hiljada, a kotorskoj „Abba International“ oko hiljadu eura. Djelatnost kotorske firme je trgovina na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima.

Zvanični podaci takođe pokazuju da je tivatski Centar za socijalni rad Kotorskoj suvenirnici uplatio nepunih 1,2 hiljade eura, dok je firmi „Ben-Kov“ iz Tivta (registrovana za trgovinu ostalim motornim vozilima, uplaćena 2,1 hiljada eura.

MANS je na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama zatražio podatke od Centra za socijalni rad o uplatama, kako bi utvrdio svrhu zbog kojih su realizovane isplate.

Kovačević: Radimo po zakonu

Ministarka rada i socijalsnog staranja Zorica Kovačević rekla je da oni poštuju zakone.”Sve podatke objavljujemo na sajtu, ali bez imena, i dostavljamo Agenciji. Ako smo prekršili zakon, neka nas Agencija kazni,” rekla je Kovačević “Vijestima”.

I sekretar Ministarstva rada Nikola Dedeić rekao je da su oni ispoštovali Zakon o socijalnoj zaštiti koji ih obavezuje da štite identit osoba primaoca pomoći. On tvrdi da poštuju i Zakon o finansiranju političkih subjekata, na osnovu koga sedmodnevno izvještavaju Agenciju o primaocima pomoći u Tivtu. Podaci koje objavljuju, kako je naveo, sadrže broj korisnika i iznose pomoći. On je kazao da MANS ima pravo da bude nezadovoljan, ali da je takva zakonska procedura.

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije u sklopu projekta „Fer izbori bez korupcije“. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

Bonus video: