Šehović traži saslušanje Šegrta zbog stanja u zdravstvu

Međutim, ministar zdravlja je, bez bilo kakvih konsultacija sa Fondom i javnim zdravstvenim ustanovama, odlučio da drugačije raspodijeli novac za zdravstvo koji je predviđen budžetom za 2016. godinu“, naveo je Šehović
84 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 14.04.2016. 12:07h

Poslanik Damir Šehović uputio je inicijativu za kontrolno saslušanje ministra zdravlja Budimira Šegrta pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet, zbog, kako je naveo, alarmantnog stanja u zdravstvenom sistemu.

Šehović je inicijativu uputio predsjedniku Odbora, Aleksandru Damjanoviću, zamolivši da se to skupštinsko tijelo, zbog značaja i hitnosti tematike, o inicijativi izjasni na prvoj narednoj sjednici.

„Povod za iniciranje kontrolnog saslušanja je alarmantno stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore, u kojem je zbog činjenice da je ministar bez konsultacije sa Fondom za zdrastveno osiguranje i javnim zdrastvenim ustanovama opredijelio nedovoljan iznos sredstava za medicinska sredstva“, naveo je Šehović.

Time je, kako je rekao, ugrožena funkcionalnost cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali i ozbiljno dovedeno u pitanje pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu.

U obrazloženju inicijative navodi se da potrebe za medicinskim sredstvima (potrošni medicinski material i odgovarajuća oprema) za nesmetano funkcionisanje cjelokupnog zdrastvenog sistema, utvrđene od javnih zdravstvenih ustanova i Fonda, iznose 16,64 miliona EUR.

„Međutim, ministar zdravlja je, bez bilo kakvih konsultacija sa Fondom i javnim zdravstvenim ustanovama, odlučio da drugačije raspodijeli novac za zdravstvo koji je predviđen budžetom za 2016. godinu“, naveo je Šehović.

Kako dodaje, od ukupnog budžetom predviđenog novca za ljekove i medicinska sredstva u iznosu od 44,61 milion EUR, Šegrt je za medicinska sredstva opredijelio samo 5,02 miliona EUR, a ne 16,64 miliona EUR koliko je traženo.

Opredijeljeni iznos je, dodao je, tri puta manji od iznosa koji je neophodan za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

„Nakon toga su javne zdravstvene ustanove u nekoliko navrata, a Fond pisanim putem čak deset puta (za šta postoji uredna dokumentacija) upozorile ministra zdravlja na nepromišljenost njegove odluke i ukazale da su oprediljena sredstva, koja su 70 odsto manja od traženih, nedovoljna za funkcionisanje sistema, i da će neminovno doći do ugrožavanja kako nesmetanog funkcionisanja ustanova, tako i pružanja zdravstvene zaštite za osiguranike“, kazao je Šehović.

On je naveo i nekoliko primjera reakcija čelnih ljudi zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, koje, kako je kazao, idu u prilog tvrdnji da opredijeljeni iznos za medicinska sredstva znači paralizu zdravstvenog sistema:

Šehović je kazao da su te institucije i crnogorska javnost ostali uskraćeni za racionalno objašnjenje takve odluke i ocijenio da je kontrolno saslušanje dobra prilika da dobiju odgovore i objašnjenja za novonastalu situaciju izazvanu odlukom ministra da uskrati zdravstvene ustanove za više od deset miliona EUR za medicinska sredstva, kako ne bi došlo do kolapsa zdrastvenog sistema.

On je naveo da će članovima Odbora biti dostavljena kompletna dokumentacija vezana za tu problematiku.

„Na osnovu koje će se uvjeriti u alarmantno stanje u kojem se zdravstveni sistem našao zbog toga što su odlukom ministra zdravstvene ustanove ostale uskraćene za preko deset miliona EUR neophodnih za nabavku medicinskih sredstava koja im garantuju nesmetan rad i pružanje kvalitetne zaštite osiguranicima u Crnoj Gori“, kazao je Šehović.

Bonus video: