Adžić: Rasipnička vlast na Cetinju uzela kredit i opet nema da isplati plate

"Ko je dozvolio da potrošnja goriva dostigne čitavih 42.262,89€ usljed neizdavaja naloga na propisan način?"
8 komentar(a)
Filip Adžić, Foto: URA
Filip Adžić, Foto: URA
Ažurirano: 14.04.2016. 10:25h

Na poslednjem skupštinskom zasijedanju usvojena je Odluka o Budžetu Prijestonice Cetinje za 2016. godinu, ali se ćuti o tome da li je prolongiranje usvajanja izazvano zbog problema redovnog finansiranja ili pripreme i planiranja, smatra sekretar Opštinskog odbora URA na Cetinju, Filip Adžić.

Adžić napominje da se baš tako ćutalo i o blokadi računa, a i o kašnjenju isplati februarske zarade.

"Isti muk postoji i danas, a još nijesu isplaćene martovske zarade. Navikli su cetinjski radnici na kašnjenje zarade i ne bi tu bilo ništa čudno da se ne dešava svega nekoliko mjeseci nakon kreditnog zaduženja u iznosu od 3.000.000€. Ipak, daleko veći i po dubini kompleksniji problem je to ko priprema i planira Budžet i ko će biti odgovoran za njegovo izvršenje. Direkcija za inspekcijski nadzor i Državna revizorska institucija ukazali su na sijaset počinjenih malverzacija i jasno locirali nezakonite radnje, ali umjesto odgovornosti kako pravne, tako i političke, mi gledamo slabost države koja nije sposobna ili ne želi da pronađe krivce za počinjene propuste", kazao je Adžić.

Zato cetinjska URA insistira na odgovorima na sljedeća pitanja, izjavio je Adžić:

Ko snosi krivicu za dobijanje negativnog mišljenja na finansijske izvještaje završnog računa od strane Državne revizorske institucije?

Ko je odgovoran za nezapamćeni pokušaj obmane građana i držanih instititucija lažnim prikazivanjem deficita od 921.580,84€ kao suficita od 1.802.456,00€?

Ko se usudio da krši Odluku o budžetu Prijestonice uzimajući kredit u vrijednosti od (1.250.000 eura)

Ko je zaboravio da prijavi da u trezoru nedostaje 253.383,99€?

Gdje je iskazan prihod od kamate na račun deponovanih 394.400,00€ kod NLB Montenegro banke?

Ko je dozvolio da potrošnja goriva dostigne čitavih 42.262,89€ usljed neizdavaja naloga na propisan način?

Ko je taj moćnik koji može da plaća avansno, bez dostavljene fakture iznos od 28.198,00€?

Adžić je dodao i da građani traže odgovore na pitanja ko je odgovoran što prijestonica Cetinje nije u skladu sa članom 6 Pravilnika sačinjavala i dostavljala kvartalne finansijke izvještaje Ministarstvu finansija, ko je odgovoran za ćutanje administracije, kako je moguće da radna mjesta direktora, sekretara ili visokorukovodnog kadra nijesu popunjena u skladu sa odredbama člana 53, 54 i 55 Zakona o državnim službenicima i namještenicima?

"Kako neko bez odrađenog pripravničkog staža, nakon završene visoke školske spreme može biti raspoređen na radno mjesto u zvanju savjetnik? Zašto popis imovine nije izvršen na propisanom Obrascu PL, već je većina imovine iskazana samo u naturalnom obliku (bez nabavne, otpisane i sadašnje vrijednosti)? Ko je dozvolio i stidi li se zbog toga što je na ugostiteljske i hotelske usluge potrošeno 80.336,64€, a na službena putovanja 53.519,51€?", naveo je Adžić.

"Cetinjska URA je sigurna da na ova, ali i na mnoga druga pitanja, morate dati odgovore, Ako ne zbog nas koji vam nikad nijesmo ni vjerovali, onda zasigurno zbog onih 5.165 birača koji su vam ukazali povjerenje, misleći da ćete raditi u interesu građana", kazao je Adžić.

Bonus video: