Svi moraju objasniti odakle im novac

“Uspostavljanje pravne države, ne može ići bez preispitivanja porijekla imovine, štetnih ugovora i lustracije, i adekvatnih sankcija za učinjeno”
6651 pregleda 10 komentar(a)
Slučajevi poput Marovića i Gvozdenovića pokazuju da se imovina mora opravdati, Foto: Savo Prelević
Slučajevi poput Marovića i Gvozdenovića pokazuju da se imovina mora opravdati, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2018. 20:07h

Imovina javnih funkcionera nije samo ona koja se vidi, a pojedini slučajevi pokazuju i da je više nego ikada pravno regulisati nezakonito bogaćenje i pružiti policiji i tužilaštvu jedan alat kojim bi lakše mogli da procesuiraju sve one koji ne mogu da objasne izvor sredstava za luksuzan način života.

To je stav Demokratskog fronta (DF) i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koji su spremni da podrže predlog GP URA. Oni su pripremili zakon na osnovu koga bi se provjeravalo porijeklo imovine svakog građanina ako prelazi 200.000 eura.

Iz DF-a i MANS-a kažu da podržavaju takvo rješenje, navodeći da su i sami predlagali uvođenje sličnih pravila za javne funkcionere koji ne mogu opravdati veličinu svog bogatstva.

“Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a u slučaju Branimira Gvozdenovića, ali i u mnogim drugim slučajevima sumnji na nezakonito bogaćenje crnogorskih javnih funkcionera, su pružili dokaze za ono što sumnja velika većina crnogorskih građana - da javni funkcioneri i njihove porodice žive daleko iznad mogućnosti koje im pružaju njihovi zvanični prihodi”, kaže Dejan Milovac iz te NVO.

Ovakvi slučajevi, kaže on, pokazuju i da je više nego ikada pravno regulisati nezakonito bogaćenje i pružiti policiji i tužilaštvu jedan alat kojim bi lakše mogli da procesuiraju sve one koji ne mogu da objasne izvor sredstava za luksuzan način života. “MANS već nekoliko godina predlaže da se donese poseban zakon koji bi propisao obavezu javnim funkcionerima da objasne izvor finansiranja svog načina života, ili da se nezakonito bogaćenje uvede kao posebno krivično djelo u Krivični zakonik Crne Gore. Slučajevi poput Gvozedenovića,Svetozara Marovića, Veselina Veljovića, Branka Vujovića, Dragana Kovačevića, ali i mnogih drugih javnih funkcionera koji svoju imovinu i prihode ne mogu objasniti zvaničnim primanjima, takođe svjedoče i zbog čega ne postoji politička volja da se ozbiljno uđe u te provjere”, kazao je Milovac.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak, podsjeća da je predložena zakonska inicijativa jedna od brojnih zakonskih mjera koje je Grupa za promjene, Pokret za promjene, a kasnije DF u okviru svojih programa nudila.

“Uspostavljanje pravne države, ne može ići bez preispitivanja porijekla imovine, štetnih ugovora i lustracije, i adekvatnih sankcija za učinjeno”, kaže Bošnjak.

“Posebno je to neophodno temeljno uraditi u Crnoj Gori imajući u vidu karakter režima i mehanizme svih pljački koje su oni učinili. Neophodno je saglasje zakonskih rješenja, institucija sistema i kvalitetna saradnja Crne Gore sa međunarodnom zajednicom, posebno sa pojedinim državama. Posebno ističem ovo posljednje zbog problma koji se javljaju između pojedinih zemalja kod kojih je demokratija na mnogo višem nivou, oko porijekla imovine i utaje poreza njihovih državljana i tih država sa državama koje promoviđu tzv. ofšor firme”, dodaje poslanica DF-a.

Milovac podsjeća i da je tek jedan broj crnogorskih javnih funkcionera dao dozvolu Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da može pristupiti podacima o njihovim žiro-računima. “Nakon slučaja Marovića i skrivenih švajcarskih miliona, to je moralo postalo pravilo, a ne ostavljeno na izbor pojedinačnim javnim funkcionerima”, poručio je Milovac.

Bošnjak dodaje da nije imovina samo ona koja se “vidi”, nego je mnogo veća ona koja se “ne vidi”. “Vlasnik imovine nije samo onaj na čije se vodi, već i onaj koji je pozajmio to ime da bi sakrio svoju imovinu. Imovina koju pojedinci imaju van Crne Gore je mnogo veća u odnosu na onu u Crnoj Gori i to je posljednji zalog za one koji su sve to nelegalno stekli”, kazala je ona.

Oduzimati imovinu koja je bez pokrića

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović podržava predlog o provjeri imovine i dodaje da bi izvještaj o svojoj imovini osim javnih funkcionera trebalo da daju i politički eksponirana lica iz civilnog sektora. “A posebnim zakonskim normama propisati da nadležni organi u svakom trenutku mogu da izvrše unakrsno uparivanje zakonitih prihoda i imovine i ako se pronađe da imovina nema pokriće u zakonskim prihodima da se ista oduzme od strane države”, kazao je Damjanović.

Bonus video: