Koliko će vrijedjeti mandat u Tivtu: Obara li bojkot dijela opozicije izlaznost?

Procjene opozicionih stranaka su da bi moglo glasati između 57 i 60 odsto birača
19 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.04.2016. 05:50h

Partije koje učestvuju na lokalnim izborima u Tivtu posebno opterećuje, uoči izbora u nedjelju, kakva će biti izlaznost građana.

Od oko 11.000 birača, 2012. godine glasalo je njih 58 odsto.

Međutim, bojkot dijela opozicije za predsjednika UO CEMI Zlatka Vujovića je alarm da će se teško desiti da i ovaj put bude tolika izlaznost.

“S obzirom da ne učestvuju sve ključne političke partije, prije svega Demokratski front, Demos i URA prirodno očekujem da se to odrazi na izlaznost birača u tivatskoj opštini. Ukoliko se to ne desi, to može biti indikator njihove snage makar u ovoj opštini,” rekao je on za “Vijesti”.

Procjene opozicionih stranaka su da bi moglo glasati između 57 i 60 odsto birača. Mandat, zavisno od izlaznosti birača, može biti od 165 do 230 glasova. Na prethodnim izborima je vrijedio 192 glasa.

Cenzus za raspodjelu mandata u Skupštini Tivat na prethodnim lokalnim izborima bio je od 3 odsto od ukupnog broja važećih glasova. Tada je u raspodjeli mandata učestvovalo osam od 10 prijavljenih izbornih lista.

DPS i SDP imali su 17 odbornika i natpolovičnu većinu u 32-članom tivatskom parlamentu. Partije, koje čine DF, dobile su četiri mandata, što znači da postoji opasnost da njihovi birači ne izađu na birališta ili eventualno podrže SNP koja je imala četiri mandata. Nakon nedavnog raskida koalicije u Tivtu, optimisti su i DPS i SDP da će na predstojećim izborima dobro proći.

DPS je na posljednjim izborima imao 12 mandata, SDP pet, Hrvatska građanska inicijativa četiri, DSS dva i Liberalna partija jedan. Nakon cijepanja SDP-a ta partija će vjerovatno ostati bez dijela glasova koji bi mogao pripasti Socijaldemokrate.

MUP je nedavno objavio da biračko pravo u Tivtu ima 11.078 građana. Za mjesta u parlamentu takmiči se 12 lista: DPS, SDP, SD, SNP, HGI, udruženja građana Bokeški forum, Arsenal za Tivat i Tivatska akcija, te CDU, SRS, DSS i LP.

Bonus video: