Novinar "Vijesti" odgovorio HGI: Sami pali, sami se ubili

Po mišljenju Marije Vučinović, “crtam im mete” time što sam prenio dio Pečarićevih šovinističkih, čak i fašisoidnih stavova
141 pregleda 13 komentar(a)
Marija Vučinović, Pečarić (novine)
Marija Vučinović, Pečarić (novine)
Ažurirano: 13.04.2016. 14:55h

Nije kriv ko pusti goluba, već ko ču lepet njegovih krila! - zbog razloga pristojnosti izmijenjena svevremenska rečenica jednog od najvećih naših intelektualaca, Ramba Amadeusa, najbolje oslikava reagovanje predsjednice HGI Marije Vučinović na moj tekst “Za dom spremni, DANU i HGI”.

Po njima, “crtam im mete” jer sam napisao kakav je društveno-politički imidž njihovog uglednog gosta, akademika HAZU i DANU, dr Josipa Pečarića, kojeg su iskoristili u svojoj predizbornoj kampanji. To navodno, radim time što sam prenio dio Pečarićevih šovinističkih, čak i fašisoidnih stavova koje je on promovisao u skoro 30 svojih knjiga i brojnim nastupima na javnoj sceni u Hrvatskoj gdje je javnost konsternirana njegovim “ustašlukom”, kako to nazivaju čak i desnici naklonjeni mediji iz Zagreba. Pečarić poznat po svom matematičkom geniju koji ja ne sporim, ali i po svom vrlo problematičnom svjetonazoru, pogotovo kad je period NDH u pitanju, za HGI je bio drag gost. Srdačan susret prvaka HGI sa osobom takvog profila, nešto je što će zaintrigirati svakog novinara, pogotovo dok su u kampanji za lokalne izbore, oči javnosti uprte u Tivat. Znajući stručni profil čelnika HGI i HNV, sumnjam da su sa Pečarićem raspravljali o matematičkim aksiomima, već o politici. Primijenimo stoga, iz logike svima poznati induktivni silogizam koji kaže da iz dvije istinite premise nužno proizlazi istinita konkluzija:

1. Ustašluk dr Pečarića sablažnjava čak i desničarsku javnost u Hrvatskoj

2. Pečarić je “iskazao izuzetnu potporu HGI - ju i poželio uspjeh na izborima”, a on je njima bio drag gost.

Zaključak: HGI dijeli politički svjetonazor dr Pečarića.

Činjenica da veliki dio tog svjetonazora čine vrlo problematični stavovi o npr.Jasenovcu, ili Pečarićeva inicijativa da se ustaški pozdrav iz “Za dom spremni!” uvede kao novi pozdrav aktuelne hrvatske vojske, nije moj, već problem ekipe iz HGI koji su gosta iz Zagreba šetali kao cirkusku mečku po Tivtu, slikali se sa njim i intervjuisali ga za svoj stranački radio. HGI je jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori i kako sami kažu “jedini autentični zastupnik” ovdašnje hrvatske zajednice. Kao pripadniku iste, nije mi svejedno što kroz ovako demonstriran jasan krajnje desničarski politički stav HGI, drugi narodi u Crnoj Gori mogu gledati na sve pripadnike hrvatske zajednice koje “autentično zastupa” samo HGI. Nije mi svejedno ni to što je HGI “junački oćutao” čestitku svog dugogodišnjeg partnera Mila Đukanovića Vojislavu Šešelju na oslobađajućoj presudi u Hagu. Takvi politički gafovi, uz stavljanje funkcionera HGI kao kandidata desničarske HDZ na listu “Domoljubne koalicije” na izborima u Hrvatskoj, dovođenje pjevača oda hrvatskim haškim uhapšenicima Miroslava Škora da pjeva na završnom promotivnom skupu HGI u Tivtu, nisu nikakvo “crtanje mete” prvacima HGI, već rezultat njihovog rada i strategije.

Znajući da iste dominatno određuje jedan farbar uvjeren u svoju političku i intelektualnu masivnost, ne čudim se što HGI ne želi prihvatiti da snošaj ne može biti bez penetracije i svih posljedica koje takav akt donosi sa sobom.

Dame i gospodo iz HGI, što bi narod rekao - sami pali, sami se ubili! Siguran sam, ipak, da će im, ako bilo kakvih neželjenih posljedica bude, to vrlo brzo otkloniti njihov glavni medijski savjetnik, bivši politički velikosrbin koji je tranzitirao u velikocrnogorca i malecnog Hrvata po potrebi.

Drago mi je što HGI brižno evidentira na kojim ja to sve listama koje nastupaju na izborima u Tivtu imam srodnike i članove porodice koji su svi punoljetni ljudi, odgovorni za svoj izbor i postupke. Da im pomognem u tome, reći ću im da, osim kod TA, na listi HGI imam svog vjenčanog kuma i dva bliska rođaka, da mi je predsjednik OO SNP takođe rođak, kao i po jedan kandidat na listama DPS, SDP i AZT. Njima prepuštam da dalje razvijaju svoje “teorije zavjere”.

Bonus video: