Lukovac: Lukšić istakao najveće probleme UN-a

Lukovac je pojasnio da se ta pitanja tiču međunarodnog mira i bezbjednosti, širenja međunarodnog terorizma, problema migranata i izbjeglica, kompleksa razoružanja, kao i na nemogućnost međunarodne zajednice da na efikasan način spriječi ili zaustavi konflikte i doprinosi održivom miru, stabilnosti i razvoju
2 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2016. 12:30h

Igor Lukšić je u programu za kandidaturu za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) istakao najveće probleme te svjetske organizacije i države članice će to pozitivno ocijeniti, smatra bivši šef diplomatije Crne Gore, Branko Lukovac.

On je kazao agenciji MINA da je Lukšić istakao najkrupnije probleme i izazove te organizacije.

Lukovac je pojasnio da se ta pitanja tiču međunarodnog mira i bezbjednosti, širenja međunarodnog terorizma, problema migranata i izbjeglica, kompleksa razoružanja, kao i na nemogućnost međunarodne zajednice da na efikasan način spriječi ili zaustavi konflikte i doprinosi održivom miru, stabilnosti i razvoju.

Lukovac je ukazao da je Lukšić u program iznio ideje o reformi sistema, kao i o jačanju preventivnih aktivnosti i medijacija, partnerstva sa regionalnim organizacijama, što bi, kako je saopštio, vodilo većem poštovanju međunarodnog prava i jačanju kolektivnih napora za nalaženje političkih rješenja.

“Vjerujem da ce ovi Lukšicevi pogledi naići na pozitivan prijem kod država članica, jer se UN nijesu mnogo proslavile u sprječavanju, u rješavanju brojnih konflikata, kao ni u pravovremenom odgovoru na druge teške izazove”, ocijenio je Lukovac.

On je objasnio da to što UN nijesu efikasnije i uspješnije u suočavanju sa najvećim problemima mira, bezbjednosti, razoružanja i razvoja ne zavisi toliko od ličnosti generalnog sekretara, koliko od spremnosti najvećih država članica da reformišu sistem, udruže snage i zajednički djeluju kroz UN u rješavanju svjetskih problema.

Upitan da li smatra da Lukšić ima šanse da bude izabran na tu funkciju, Lukovac je rekao da je Crna Gora dio regiona iz kojeg bi, prema regionalnom rasporedu, mogao biti izabran novi generalni sekretar UN-a, pod uslovom da ima dovoljno kvalitetnog kandidata i dobije podršku Savjeta bezbjednosti UN-a i Generalne skupštine.

“Crna Gora, stoga, ravnopravno sa drugim državama regiona, može ući u konkurenciju za to najviše mjesto u svjetskoj organizaciji”, saopštio je Lukovac.

On je ocijenio da je Lukšić vrlo dobar kandidat i da ispunjava sve uslove da uđe u konkurenciju sa drugim kandidatima država regiona.

“O šansama je sada teško govoriti, tim prije sto je sada usvojen nov postupak predstavljanja kandidata, njihovih pogleda na globalne probleme, izazove i način kako vide ulogu i angažman svjetske organizacije”, kazao je Lukovac.

Prema njegovim riječima, to smože imati uticaja, kao i odnos naročito stalnih članica Savjeta bezbjednosti koje imaju pravo veta ukoliko bi, iz bilo kojih razloga, neka od njih imala negativan odnos prema kandidatu ili drzavi koja ga predlaže.

“Zato je važno da se diplomatskim angažovanjem države koja predlaže kandidata, otklone takve moguće rezerve”, dodao je Lukovac.

Lukovac je, komentarišući važnost kandidature Lukšića na tu funkciju za promovisanje države, ukazao da je Crna Gora je jedna od najmlađih članica UN-a.

“Odluka da predloži kandidata za mjesto generalnog sekretara UN, svakako doprinosi afirmaciji države i njenih dostignuća, njene privrženosti ciljevima i načelima svjetske organizacije”, rekao je Lukovac.

On je objasnio da se, tokom višemjesečnog procesa predstavljanja Lukšića, pruža prilika da se govori o Crnoj Gori, zemlji, ljudima, o vrijednostima koje baštini i koje može šire promovisati kroz sistem UN-a.

Bonus video: