Medojević: Neovlašćena opozicija da prekine kontakt s režimom i da se pridruži DF-u

On je dodao da makedonska opozicija ovih dana "drži lekciju, djelovima opozicije koji umejsto da uslove bilo kakav dijalog sa ostavkama Đukanovica i Markovića"
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.04.2016. 12:19h

Opozicija u Makedoniji svojim prinicipijalnim odlukama da se protestima i bojkotom izbora izbore za fer i poštene izbore je najbolji dokaz, da je put koji je odbrao DF jedini mogući način da se izborimo za iste ciljeve, saopštio je predsjednik Pokreta za promejene, Nebojša Medojević.

"Opozicija mora biti ujedinjena oko čvrstog, nepokolebljivog i prinicpijelnog stava, da onaj ko krade izbore i ko je ključni faktor političke krize, ne može biti dio rješenja, te da korumpirani premijeri Đukanović i njegov prijatelj Gruevski, i šefovi UDBE Marković i njegov prijatelj Mijalkov, moraju podnijeti ostavke, kao preduslov održivog dijaloga vlasti i opozicije", kazao je Medojević.

On je dodao da makedonska opozicija ovih dana "drži lekciju, djelovima opozicije koji umejsto da uslove bilo kakav dijalog sa ostavkama Đukanovića i Markovića".

"Mjesecima jalovo pregovaraju oko ničega i daju legitimitet Đukanoviću, koji se sa njima sprda i kupuje vrijeme za još jednu krađu izbora. Umjesto što već dijele funkcije i rapsituju se oko renoviranja kabineta i kupovine novih luksusnih auta, ova neovlašćena opozicija bi morala da prekine svaki kontakt sa režimom, da se pridruži DF-u i da, po ugledu na makedonsku opoziciju, stane ispred naroda u borbi protiv korumpiranog režima", kazao je Medojević.

"Sloboda se ne dobija u Bijelom salonu Skupštine, niti u hodnicima Ambasada. Sloboda se otima na ulici, zajedno sa narodom", dodao je Medojević.

On je pozvao EU da preispita svoju, "neodrživu politiku dvostrukih aršina prema političkoj krizi u Makedoniji i Crnoj Gori, jer, kako smatra Medojević, nastavak "dvolične politike EU samo će kompromitovati nju samu i doprinjeti eskalaciji političke krize i destabilizaciji regiona".

"Nemoralana, neodrživa i štetna je politika EU koja podržava proteste makedonske opozicije, a ne podržava proteste crnogorske opozicije, koji traže identične stvari i bore se protiv istih uzroka političke krize. Zadržavanje istih dvoličnih pozicija EU prema Makedoniji i Crnoj Gori, otvorilo bi pitanje kredibiliteta, integriteta i konzisentnosti politike briselske administracije, i sumnje da EU podržava korumpirani i autokratski režim u Podgorici zbog geostrateških interesa koji nemaju veze sa evropskim integracijama ili zbog korupcije. EU mora prestati da podržava korumpirani režim u CG i ohrabruje lažni dijalog neovlaštene opozicije sa režimom, jer DF ne priznaje takve dogovore i smatraće ih najobičinijom kolaboracijom sa režimom i direktnu podršku EU, krađi izbora, političkoj korupciji, zloupotrebi resursa, kupovini birača, ucjenjivanjima, politčkim zaposlenjimja i političkom uticaju mafije na izborni proces", kazao je Medojević.

On je dodao i da će DF kontinuiranim protestima nastaviti svoju borbu za fer i slobodne izbore i najoštrije osuditi svaku "kolaboraciju bilo koje nazovi opozicione stranke sa režimom".

"Svaka opoziciona partija koja uđe u Vladu Đukanovića, preuzeće javnu odgovornost za kolaboraciju sa režimom i novu krađu izbora", zaključio je predsjednik PzP-a.

Bonus video: