I Đukanović bi da mu EU gleda kroz prste

Demokratija u Crnoj Gori ocijenjena kao polukonsolidovana, ukazuje se da je korupcija glavni problem u državi
110 pregleda 34 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.04.2016. 05:23h

Lideri Srbije, Makedonije i Crne Gore su zbrku u EU okrenuli u svoju korist vjerujući da će želja EU za stabilnošću nadjačati jasne dokaze o tome da su pojedini političari i partije zarobili državu zbog sopstvenih interesa. Ovo se navodi u godišnjem izvještaju američke organizacije "Fridom Haus" o zemljama u tranziciji u kojem je Crna Gora dobila ocjenu 3,93 i klasifikovana je kao polukonsolidovana demokratija. Najbolja ocjena je jedinica, najgora sedam.

"Crna Gora je otvorila šest novih poglavlja u pregovorima sa EU i dobila formalni poziv da se učlani u NATO, ali je ukaljana korupcijom pod premijerom Milom Đukanovićem koji vodi državu bilo da je, ili nije na zvaničnoj funkciji, još od 1991", navodi se u izvještaju.

Iz "Fridom Hausa" navoda da u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji politički snažni ljudi pritiskaju EU da progleda kroz prste njihovom lošem ponašanju, tvrdeći da nema boljeg izbora.

"Crnogorski premijer Milo Đukanović koji efektivno vlada od 1991. doveo je državu u NATO i nastavlja da otvara poglavlja u pristupanju EU iako vlada ne napreduje u nezavisnosti antikorupcijskih tijela ili transparentnosti javnih nabavki", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su opozicione snage sa mješavinom desničarskih i agendi dobrog upravljanja pokušale da izazovu Đukanovića kroz proteste ali bez uspjeha. "Trajan mir na Balkanu nije malo dostignuće, ali mir bez napretka je doveo do jake i potencijalno opasne stagnacije.

Podaci o nezaposlenosti, posebno nezaposlenosti mladih, još tjera desetine hiljada migranata mjesečno da traže posao u EU. Održivo rješenje je da se nezavisnost medija, vladavina prava i dobro upravljanje u ovim državama postave kao prioritet u odnosu na bilo koji kratkoročni geopolitički cilj", stoji u izvještaju.

"Fridom Haus" je demokratsko upravljanje u Crnoj Gori ocijenio sa 4,25, izborni proces ocjenom 3,50 a civilno društvo je dobiulo najbolju ocjenu - 2,75. Nezavisnost sudstva ocijenjena je sa 4,50, demokratsko upravljanje na lokalnom nivou 3,50, dok je najgora ocjena za korupciju - 5. Demokratija u Srbiji ocijenjena je sa 3,75, u Makedoniji 4,29, Hrvatskoj 3,68, a u Sloveniji sa 2.

Bonus video: