Mandić: I dalje nepoznate ubice i naručioci monstruoznog strijeljanja Jovanovića

"Svi u Crnoj Gori znaju - da je postojala ozbiljna namjera režima, istražnih organa i ukupnog pravosuđa da se otkriju svi detalji ovoga zločina, to bi bilo davno učinjeno, i svi učesnici procesuirani i pravosnažno osuđeni.
69 pregleda 12 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović
Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.04.2016. 17:53h

Nova srpska demokratija osuđuje najnovije odluke crnogorskog sudstva kojima se navodno pokušava zadovoljiti pravda u slučaju strijeljanja Duška Jovanovića, tako što će se ovakvom vrstom presude sankcionisati jedno lice-saučesnik u ubistvu, a da i dalje ostanu nepoznati ubice i naručioci ovog monstruoznog zločina, istakao je Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije.

Apelacioni sud Crne Gore odbio je žalbu Damira Mandića i njegovih branilaca, kao neosnovanu i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici.

“Svi u Crnoj Gori znaju - da je postojala ozbiljna namjera režima, istražnih organa i ukupnog pravosuđa da se otkriju svi detalji ovoga zločina, to bi bilo davno učinjeno, i svi učesnici procesuirani i pravosnažno osuđeni. Pravosuđe CG ovaj posao do sada nije smjelo ni željelo da dovede do kraja, zato što bi očigledno, na kraju toga puta, morali da se suoče i sa onim licima od kojih im direktno zavisi budućnost, funkcije i profesionalne karijere. Dakle, nije nikakva tajna da aktuelni režim i njegovi predstavnici u pravosuđu sprečavaju da se zadovolji pravda.” kazao je Mandić.

Mandić je dodao da je Duško Jovanović ubijen zato što je kao političar, a kasnije i kao urednik novine, bio borac protiv kriminala i korupcije, snažan zagovornik zajedničke države Srbije i Crne Gore, i jedna od najvažnijih javnih ličnosti koja se odmah suprotstavila agresiji NATO-a na SRJ 1999. godine.

“On nije pristajao da bude u funkciji kriminalnog crnogorskog režima, niti poslušnik zapadnih ambasada koje su bile protivnici onoga u šta je on vjerovao. Zato i zauzima časno mjesto u istoriji Crne Gore i svrstava se u red onih najboljih ljudi koje smo imali u našoj prošlosti.”

Mandić je objasnio da upravo zbog takvih njegovih uvjerenja ne postoji gotovo nikakav ozbiljan pritisak niti uslovljavanje režima od strane zapadnih NATO država i da se istina za ubistvo Duška Jovanovića napokon utvrdi i odgovorni kazne.

“ Zapravo, postoji direktna podrška aktuelnim vlastima putem bezrazložnog i napadnog isticanja navodno dostignutih uspjeha u pravosuđu i drugim institucijama na kojima počiva pravna država. Ne postoje nikakva uslovljavanja na putu integracija CG ka EU sa rešavanjem ovoga slučaja, nego se od tih zapadnih adresa drsko očekuje da čak i Duškov ,,Dan'' podržava režimske projekte i podvodi djelove opozicije zločinačkom režimu Mila Đukanovića. Iako smo tražili, željeli I očekivali da se ubice i nalogodavci otkriju odmah nakon ubistva, očigledno je da sada, 11 godina nakon tog zločina, možemo konstatovati da će se to uraditi tek nakon smjene aktuelnog crnogorskog režima, koji ima interes da se to ne sazna. “ rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima vlast radi mnogo toga da amortizuje javno mnjenje očekujući da će protok vremena učiniti da se zaboravi ovaj zločin.

“Zato se politički pokrovitelji ovoga ubistva trude da otupe oštricu istine i naprave neku vrstu “poravnanja” bez utvrđivanja odgovornosti za ovaj i druge zločine. Vjerujemo da ćemo pronaći snage, i mi iz opozicije koji ne pristajemo da budemo u funkciji odbrane vlade Mila Đukanovića, kao i oni koji danas vode Duškov Dan, da izdržimo, da se suprotstavimo, i ne dozvolimo da pod bilo čijim pritiskom, natovskim ili režimskim, napravimo neki pogrešan potez ili izbor zbog kojeg bi se sjutra stidjeli. Na takav stav i principijelno suprotstavljanje zločinačkom režimu nas obavezuje Duškova žrtva.” zaključio je Mandić.

Bonus video: