Godine počinju ja...sno utvrđenim istorijskim činjenicama

U Vladinom predlogu se navodi da se neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju: netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore; iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet ili veliča okupacija Crne Gore; saradnja sa okupatorom ili se zastupaju fašističke, šovinističke i nacističke ideje i ideologije
8616 pregleda 60 komentar(a)
Marković, Foto: Filip Roganović
Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.12.2018. 07:10h

Svi koji javno promovišu neslaganje sa zvaničnom državnom, a time i vladinom verzijom tumačenja istorijskih događaja, mogu već od naredne godine doći u priliku da zbog toga plaćaju visoke prekršajne kazne.

Tako bi se ugrubo mogli protumačiti vladini predlozi izmjena Zakona o javnom redu i miru. Taj propis je već u skupštinskoj proceduri, ali je Vlada na jučerašnjoj sjednici prihvatila amandman na osnovu koga će biti kažnjavani oni koji na reklamnim panoima i bilbordima “netačno iznose ili negiraju jasno utvrđene istorijske činjenice u vezi Crne Gore”.

​Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu sinoć je na sjednici koja je hitno zakazana, raspravljao o vladinoj dopuni Zakona o JRM. Time poslanici danas imaju odriješene ruke da raspravljaju, a vjerovatno i usvoje izmjene propisa o javnom redu i miru.

U taj zakon ušle su i odredbe o kažnjavanju građana koji ne ustaju na državnu himnu, što je propisano Zakonom o državnim simbolima koji je ranije Vlada utvrdila, ali još nije ušao u skupštinsku proceduru.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je nakon sjednice Vlade da je Predlogom izmjena i dopune zakona o javnom redu i miru prekršaj, odnosno narušavanje javnog reda i mira, definiše i postavljanje reklamnih objekata i panoa na kojima se “netačno iznose ili negiraju jasno utvrđeni istorijske činjenice u vezi Crne Gore, propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta ili veličanje okupacije Crne Gore, saradnje sa okupatorom ili se zastupaju fašističke, šovinističke i nacističke ideologije”.

On je objasnio da su izmjene i zbog “očekivanja javnosti da se preduzmu mjere u vezi sa plasiranjem i negiranjem jasno utvrđenih istorijskih činjenica”.

Takođe, dodao je ministar, i zbog “suzbijanja negativnih i narastajućih fenomena u društvu, koji se odnose na potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva, veličanja i zastupanja fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologije”.

Ministar nije pominjao konkretne događaje, ali je aludirao na bilborde postavljene u Budvi i drugim crnogorskim gradovima kojima se veliča, po tim tumačenjima, ujedinjenje Srbije i Crne Gore 1918. godine, kao i Podgorička skupština kada je Crna Gora izgubila status nezavisne države.

Parlament Crne Gore nedavno je na predlog vladajuće koalicije usvojio rezoluciju kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine, kojom je formirana Kraljevina SHS.

Na pitanje kako će ovo funkcionisati u praksi i ko će da tumači na koji način je uznemirena javnost Crne Gore, Bogdanović se pozvao na presudu Evropskog suda za ljudska prava koja se bavi holokaustom.

“Jednom francuskom autoru presuđeno je da je umanjivanjem holokausta u svojoj knjizi poricao realnost i jasno utvrđene istorijske činjenice, te da je takvo djelovanje nespojivo sa demokratijom i krši prava drugih, kao i da negiranje holokausta ne spada u slobodu izražavanja”.

Bogdanović je rekao da je Zakon o državnim simbolima na sjednici Vlade dopunjen odredbom da državna zastava treba stalno da se vije na svim javnim lokalnim institucijama.

Policajci će tumačiti istorijske činjenice

Bogdanović je kazao da je Vlada kroz saradnju sa MUP-om došla do boljeg rješenja i da su kaznene odredbe za nepoštovanje državne himne postale dio Predloga o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru.

Državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović je pojasnio da se za nepoštovanje državnih simbola kažnjava lice ako prilikom izvođenja himne sjedi, zviždi, stvara buku ili na drugi način remeti javni red i mir i na taj način izaziva uznemirenost i negodovanje ili ugrozi spokojstvo građana.

On je kazao da predložene izmjene daju osnov Upravi policije da po službenoj dužnosti postupa prema onima koji ne poštuju simbole.

Pojasnio je i da se to odnosi samo na intoniranje nacionalne himne koje je propisano zakono, kao što je, na primjer, obilježavanje Dana državnosti, utakmice reprezentacije, i slično.

Vlada je ranije predvidjela kazne za neustajanje tokom intoniranja himne 300 do 2.000 eura, što je izazvalo osude opozicije i dijela javnosti.

2.500 eura do 15.000 eura predviđena je kazna za pravno ilce, odnosno firmu koja na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa “objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana”

Rudović: Svi će poštovati Crnu Goru, kad ona bude država svih

Član Odbora za politički sistem, nezavisni poslanik Neđeljko Rudović rekao je na sjednici da se može doći u situaciju da policija i sudije za prekršaje tumače šta su istorijske činjenice.

“Kao sljedbenik onih koji su se zalagali i zalažu se za njegovanje crnogorske istorije, tradicije i kulture, ukazujem da vladina norma koja prijeti kaznom za netačno iznošenje istorijskih činjenica može izazvati probleme za primjenu u praksi. Policija ili sud za prekršaje ne mogu tumačiti istoriju. S druge strane, norma koja utvrđuje kaznu za propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta ili veličanje okupacije Crne Gore, saradnju sa okupatorom, fašističke i šovinisticke ideje je na mjestu. S obzirom da amandman vlade koji propisuje kaznu za neustajanje na himnu, može da se odnosi i na publiku na sportskim događajima na kojima nastupa reprezentacija, ona je suvišna jer je neprimenjiva. Ne može se bilo ko natjerati da poštuje državne simbole na silu ili zbog straha. Nama treba država u kojoj ljudi osjećaju pripadnost državi i sa zadovoljstvom poštuju njenu himnu i zastavu. A to će se desiti kada ovo bude država svih, a ne odabranih i poslušnih,” rekao je poslanik.

Bonus video: