Brajović prvi put protiv DPS-a

Šehović i Hrapović na Vladi bili uzdržani tokom glasanja o Predlogu zakona o unutrašnjim poslovima
10421 pregleda 9 komentar(a)
Svi prošli neokrznuto: Čelnici vladajuće koalicije, Foto: Filip Roganović
Svi prošli neokrznuto: Čelnici vladajuće koalicije, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.12.2018. 07:23h

Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića prekjuče su prvi put od osnivanja glasale u parlamentu suprotno od koalicionog partnera - Demokratske partije socijalista (DPS), ali je ostalo maglovito zašto su bili protiv predloga Vlade Duška Markovića da se izmijeni Zakon o unutrašnjim poslovima - kako bi Uprava policije postala samostalan organ.

SD je prethodno bespogovorno podržavao sve što je radio DPS, kao što je smjena članova Savjeta RTCG zbog koje je crnogorska vlast dobila prekor iz Evropske komisiji i Stejt departmenta, dok su javno saopštili da neće napustiti Vladu čak i ako Marković aerodrome, koji su za njih jedno od politički egzistencijalnih pitanja, da u koncesioni zakup.

Na drugoj strani, usvajanje izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima Vladi su prvi put omogućili poslanici SDP-a Raško Konjević i Draginja Vuksanović, uz blagoslov Ranka Krivokapića koji je bio u inostranstvu.

SDP je prethodno glasao na identičan način kao vladajuća koalicija prilikom usvajanja odluke o ulasku Crne Gore u NATO i Deklaracije o poništavanju odluka Podgoričke skupštine 1918.

Način na koji su usvojene izmjene ovog Zakona ukazuju na zakulisne pregovore Markovića sa SDP-om.

Prvo je Konjević predao tri amandmana kojima je tražio, između ostalog, da direktor Uprave policije dva puta godišnje podnosi Odboru za bezbjednost poseban izvještaj o rezultatima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pri čemu ministar unutrašnjih poslova može pokrenuti njegovu smjenu ako Odbor ne usvoji izvještaj.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na matičnom Odboru za pravosuđe napravio se nevješt, nije se izjasnio o amandmanima Konjevića, da bi zatim na plenumu, neposredno prije glasanja, zatražio da postanu sastavni dio izmjena zakona.

Politički interes SDP-a da glasa za ove izmjene je, kako je naveo sagovornik “Vijesti”, da obezbijedi jaču nadzornu ulogu parlamenta.

“Da direktor policije bude dva puta godišnje u parlamentu i da odgovara na pitanja opozicije u Odboru za bezbjednost. Takođe, ovim rješenjem se individualizuje odgovornost, tačno se zna za šta je odgovoran šef policije. Konjević je, kao ministar, prozivan za sve i svašta u policiji, iako su mu bile vezane ruke što zbog zakonskih rješenja, što zbog koalicionih odnosa. Prosto, interes SDP-a je da uvijek bude protiv onoga što ide u prilog SD. Ne znamo zašto su bili protiv izmjene ovog zakona iako su prethodno podržali Zakon o državnoj upravi prema kojem je na primjer Uprava za nekretnine, koju vode kadrovi SD, samostalan organ”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SDP-a.

Funkcioneri SD u neformalnim razgovorima tvrde da su bili protiv izmjena Zakona o MUP zbog principijelnih razloga.

Ivan Brajović je svojevremeno, kao ministar, insistirao da Uprava policije bude organ u sastavu MUP-a jer je to, kako je ponovio i prekjuče, rješenje u zemljama regiona i EU.

“Ni sada se tu ništa nije promijenilo”, tvrde dva sagovornika iz SD.

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je prije dva dana da su oni podržali Zakon o državnoj upravi, ali da to automatski nije značilo podršku i ostalim vladinim zakonima, uključujući i o MUP-u.

Na primjedbu da je onda postojao politički interes jer Brajović, kao prvi čovjek MUP-a, stavljanjem Uprave policije pod svoje okrilje uzeo i kesu i dio kadrovske politike, dok DPS sada kontroliše i MUP i policiju, oba sagovornika su ponovila da SD nije imao nikakav politički interes i da je glasao protiv izmjena zakona iz principa.

SD nije dobio dva mjesta u vrhu Uprave policije

Jedan od izvora upućenih u pregovore SD i DPS-a, koji su vođeni i noć uoči sjednice Skupštine, tvrdi da je SD tražio dva zamjenička mjesta u Upravi policije, ali da ih je Marković odbio. SD je praktično od početka bio čvrst u stavu da Uprava policije ostane u sastavu MUP-a.

Tako su na sjednici Vlade Damir Šehović i Kenan Hrapović izuzeli mišljenje, što praktično znači da su bili protiv Markovićevog predloga i na sjednici Vlade.

U svakom slučaju, Marković je iz ovog konflita izašao neokrznut. Eventualnim neusvajanjem ovih izmjena Zakona, teško bi mogao izbjeći utisak i pitanja o ljuljanju premijerske pozicije u svjetlu spekulacija o sukobu sa Milom Đukanovićem.

Ovako je još jednom pokazao da vješto rješava probleme sa “mangupima u sopstvenim redovima”, kao što je bilo prilikom smjena sa bivšom rektorkom Radmilom Vojvodić koja se otvoreno konfrotirala premijeru ili ministrom evropskih integracija Andrijom Pejovićem, koji je nevoljno otišao.

Bonus video: