MANS upozorava poslanike: Na izborima u Tivtu ima prostora za manipulacije

"Državna izborna komisija je Pravilima o radu biračkih odbora propisala proceduru koja predviđa da i lica čije se fotografije ne nalaze u sistemu elektronske identifikacije mogu glasati na tivatskim izborima", kazao je Maraš
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.04.2016. 13:33h

Regularnost i zakonitost izbornog rezultata u Tivtu bi mogla biti dovedena u pitanje jer će većem broju lica biti omogućeno da glasa, iako se njihove fotografije neće nalaziti u elektronskom uređaju za identifikaciju birača, što je suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, saopštio je Vuk Maraš, direktor Monitoring Programa u NVO MANS.

"Zato MANS poziva sve poslanike da hitno pokrenu postupak pred Ustavnim sudom i zatraže ukidanje odredbi iz Pravila o radu biračkih odbora kojima se omogućava faktičko zaobilaženje kontrolnih mehanizama predviđenih novim izbornim zakonodavstvom. Naime, Državna izborna komisija je Pravilima o radu biračkih odbora propisala proceduru koja predviđa da i lica čije se fotografije ne nalaze u sistemu elektronske identifikacije mogu glasati na tivatskim izborima. Međutim, to je suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika koji predviđa da se birač mora elektronski identifikovati da bi glasao, a da uređaji za identifikaciju moraju sadržati fotografije birača iz registra ličnih karata ili pasoša (član 68a, st. 1 do 4)", istakao je Maraš.

On je dodao da je MUP objavio da će samo na tivatskim izborima 245 lica imati pravo glasa iako njihovih fotografija neće biti u elektronskom sistemu za identifikaciju birača.

"Ta lica imaju pravo glasa, ali do sada nisu izvadila nove lične karte, pa u registru MUP-a uopšte nema njihovih fotografija. Ukoliko te osobe izvade lična dokumenta prije održavanja lokalnih izbora u Tivtu moći će da glasaju, ali njihove fotografije neće postojati u sistemu za elektronsku identifikaciju, jer je birački spisak već zaključen i MUP nema pravo da ga mijenja i dodaje nove podatke.Takva praksa otvara veliki prostor za manipulacije ličnim kartama kojima se faktički zaobilaze novi zakonski mehanizmi, konkretno elektronski sistem za identifikaciju, pa je moguće višestruko glasanje birača fantoma sa lažnim ličnim kartama", kazao je Maraš.

Maraš ističe da je u slučaju Tivta, na prošlim lokalnim izborima cenzus je bio samo 192 glasa, pa cifra od 245 birača bez fotografije koju je najavio MUP može obezbijediti ulazak nekom političkom subjektu u lokalni parlament ili čak opredijeliti ko će vršiti vlast u toj opštini.

"Pošto se izbori u Tivtu održavaju za manje od nedelju dana, jedina pravna mogućnost koja sada postoji je da Ustavni sud stavi van snage odredbe Pravila o radu biračkih odbora kojim se krši zakon i dovodi u pitanje regularnost izbornog procesa i rezultata. Zbog toga pozivamo sve poslanike da hitno pokrenu postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti Pravila o radu biračkih odbora i zatraže ukidanje onih odredbi kojima se omogućava faktičko zaobilaženje kontrolnih mehanizama predviđenih novim izbornim zakonodavstvom", rekao je Maraš.

Bonus video: