SDP: Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore će biti potpisan

Vujović je dodao da ovih dana, nakon usaglašenog teksta Sporazuma, Demokratska partija socijalista nastoji kupiti još malo vremena i u završnoj fazi pokušati još jednu opstrukcija dogovora o fer izborima
21 komentar(a)
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 11.04.2016. 15:55h

Socijaldemokratska partija (SDP) očekuje da će Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, uprkos, kako su kazali, opstrukcijama biti potpisan što će doprinijeti stabilizaciji političkih prilika u susret parlamentarnim izborima.

Međunarodni sekretar SDP-a, Ivan Vujović, razgovarao je sa glavnim analitičarem za Zapadni Balkan u Evropskom direktoratu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, Suzan Lafi o političkoj situaciji u Crnoj Gori sa akcentom na pitanja u vezi sa Sporazumom o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

Vujović je, kako je saopšteno iz SDP-a, informisao Lafi da je Parlamentarni dijalog za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore pokrenuo predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, u trenutku duboke političke krize dominantno uzrokovane nepovjerenjem u demokratski i slobodan izborni proces.

"Na taj način je SDP dala veliki doprinos stabilizaciji političke klime i stvaranju uslova za politički dogovor, smatrajući da bi bez slobodnih izbora integracioni put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) i NATO, a time i dalja demokratizacija društva, bili usporeni ili zaustavljeni”, kazali su iz te partije.

Navodi se da je Vujović informisao Lafi da je u proteklih skoro pola godine bilo mnogo pokušaja opstrukcije dijaloga kroz, kako su kazali, otvoreno protivljenje kontrole izbornog procesa u formi opozicionog učešća u vlasti, prisustva predstavnika EU parlamentarnom dijalogu, da bi na kraju rezultiralo organizovanjem političke korupcije u državnom parlamentu.

Vujović je dodao da ovih dana, nakon usaglašenog teksta Sporazuma, Demokratska partija socijalista nastoji kupiti još malo vremena i u završnoj fazi pokušati još jednu opstrukcija dogovora o fer izborima.

"Vujović je na kraju iznio očekivanje da će i pored svih iskušenja Sporazum na kraju biti potpisan što će svakako doprinijeti stabilizaciji političkih prilika u susret predstojećim parlamentarnim izborima”, kazali su iz SDP-a.

Bonus video: