Lukšić u Njujorku predstavlja program za poziciju generalnog sekretara UN-a

Tokom posjete Vašingtonu, Lukšić imaće više sastanaka sa visokom predstavnicima američke administracije
56 pregleda 12 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.04.2016. 14:58h

Odlazeći potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i kandidat Vlade Crne Gore za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija boraviće od od 12. do22. aprila u radnoj posjeti SAD-u.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) zokom boravka u Njujoruku, Lukšić će učestvovati na neformalnom dijalogu Generalne Skupštine UN sa kandidatima za novog generalnog sekretara tokom kojeg će predstavnicima država članica i Generalnoj skupštini predstaviti svoj program.

"Neformalni dijalog je nova praksa Generalne Skupštine u cilju unapređenja transparentnosti procesa izbora budućeg sekretara, tokom kojeg će kandidati imati priliku da predstave svoj program – viziju buduće reforme sistema UN-a kako bi se odgovorilo izazovima 21. vijeka. Crnogorski kandidat će otvoriti neformalni dijalog. Lukšić će, takođe, učestvovati i na debati kandidata sa civilnim društvom u okviru kampanje "Jedan za 7 miljardi", specijalnoj sesiji Generalne Skupštine UN o problemu droga, tematskoj debati Generalne skupštine UN o dostizanju ciljeva održivog razvoja, te svečanoj ceremoniji potpisivanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ali imati više sastanaka sa organizacijama i tijelima u okviru UN-a", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Vašingtonu, Lukšić imaće više sastanaka sa visokom predstavnicima američke administracije.

"Sastanci će biti prilika za predstavljanje programa crnogorskog kanadidata za poziciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u oblasti ključnih pitanja o funkcionisanju ove svjetske organizacije, efikasnosti organizacije u sva tri stuba djelovanja – međunarodni mir i bezbjednost, ljudska prava i održivi razvoj, kao i o važnim pitanjima reforme UN i njenog odnosa sa organizacijama na regionalnom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: