"JEDNA OD GRANA PRIVREDNOG RAZVOJA JE POMORSKA PRIVREDA"

Đurašković: Društveni dijalog u Baru sveo se na rasprave oko pravljenja koalicije

"Jedna od grana privrednog razvoja Bara je pomorska privreda. Od “Prekookeanske plovidbe”, koja je 90-tih godina imala 19 prekookeanskih brodova, ostala je samo papirologija. Bila je veća umjetnost uništiti, nego sačuvati ovu djelatnost koja se odvijala iz našeg grada", kazao je Đurašković
291 pregleda 0 komentar(a)
Josip Đurašković, Foto: Demokratska Crna Gora
Josip Đurašković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 11.04.2016. 11:59h

Bar bi, s obzirom na resurse koje posjeduje, trebalo da bude lokomotiva privrednog, ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore, kazao je član Inicijativnog odbora Demokrata Bar Josip Đurašković.

Đurašković je kazao da se umjesto svježih ideja o stvaranju novih radnih mjesta, unaprjeđenju socijalnog statusa zaposlenih, razvoju privrede, kulture i infrastrukture u Baru, društveni dijalog u Baru sveo na rasprave oko pravljenja koalicije, odnosno uzimanja rukovodećih mjesta u opštini, dok je slika privrede u Baru katastrofalna.

"Jedna od grana privrednog razvoja Bara je pomorska privreda. Od “Prekookeanske plovidbe”, koja je 90-tih godina imala 19 prekookeanskih brodova, ostala je samo papirologija. Bila je veća umjetnost uništiti, nego sačuvati ovu djelatnost koja se odvijala iz našeg grada. Na ruševinama ove firme nastala je Barska plovidba, pod čijim okriljem plove tri broda. Danas se, međutim, postavlja pitanje dalje upotrebe trajekta koji saobraća na liniji Bar-Bari. Naime, zbog starosti samog broda, došlo je do odliva putnika nezadovoljnih uslugom, neisplativosti održavanja istog i pravdanja rukovodstva da je uzrok svemu tome u stvari, potrošnja goriva. Prije nekoliko godina uložena su značajna sredstva za ugradnju stabilizatora toga broda, koja su približno koštala koliko i sam brod, umjesto da se kupi novi, uz prodaju starog broda, i tako ostanemo konkurentni. Nemarnim odnosom prema ovom pitanju došli smo u situaciju da gledamo polako gašenje linije koja postoji već 50 godina, dok naši putnici odlaze u susjedne zemlje da iz njih putuju, jer im je tako mnogo isplativije", kazao je Đurašković.

On je dodao da su u međuvremenu, od kredita i garancija koje je odobrila aktuelna vlast, kupljena dva teretna broda.

"Taman kad se pojavio tračak nade da bi preduzeće moglo ponovo da “oživi”, isti se daju, ne u zakup, nego u podzakup. Sada se postavlja pitanje, zašto su teretni brodovi uopšte kupljeni ako lokalna vlast nije mogla da pronađe način da oni budu upotrijebljeni? Sve što je potrebno da bi jedna ovakva kompanija pozitivno poslovala je stručnost, briga, domaćinsko poslovanje i dobra organizacija, zarad dobrobiti naše opštine, ali i pomoraca, kojih ima veliki broj. Demokrate Bara mogu, i hoće svojom vizijom, nesebičnim radom, znanjem i posvećenošću pronaći adekvatna rješenja za problem zanemarivanja pomorske djelatnosti, koja je od interesa za grad pod Rumijom, ali i djelatnost od opšteg interesa", zaključio je Đurašković.

Preporučujemo za Vas