Rakčević: Dogovor bi mogao propasti

Prema njegovim riječima, tekst sporazuma je, poslije napornih četvoromjesečnih razgovora, dogovoren još krajem marta, ali je, zbog neispunjava preduslova za njegovo potpisivanje, doveden u pitanje
69 pregleda 98 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: URA
Žarko Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 11.04.2016. 11:50h

Dogovor vlasti i dijela opozicije mogao bi propasti zbog izostanka promjena u Javnom servisu, što bi Crnu Goru uvelo u novi krug nestabilnosti, poručio je predsjednik Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.

On je kazao da je Građanski pokret URA učinio sve što je mogao da se politička kriza u Crnoj Gori riješi na miran način i da dijalog uspije tako što bi Crna Gora dobila Sporazum o slobodnim i fer izborima.

Prema njegovim riječima, tekst sporazuma je, poslije napornih četvoromjesečnih razgovora, dogovoren još krajem marta, ali je, zbog neispunjava preduslova za njegovo potpisivanje, doveden u pitanje.

„Zbog izostanka promjena u Javnom servisu, koje su preduslov za oslobađanje Javnog servisa od stega Demokratske partije socijalista (DPS) i raznih centara moći povezanih sa tom partijom, upozoravamo da sve može pasti u vodu i Crna Gora uvedena u novi krug neizvjesnosti i nestabilnosti“, kazao je Rakčević agenciji MINA.

Kako je naveo, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori treba nezavisan i profesionalan Javni servis.

Rakčević je kazao da ukoliko hitno ne budu obezbijeđeni preduslovi za potpisivanje Sporazuma i njegovu primjenu dogovor gubi svoj smisao.

"Jer opozicija ne može sprovesti efektivno ono što je bio cilj od početka – kontrolu i sprečavanje daljih zloupotreba državnog aparata za potrebe DPS-a, odnosno zaustaviti praksu da kompletna država bude zarobljena i zloupotrijebljena da služi opstanku na vlasti jedne partije“, dodao je on.

Prema riječima Rakčevića, Građanski pokret URA, koji je iskreno sve vrijeme posvećen mirnom rješavanju problema u Crnoj Gori, ne želi da učestvuje u farsi, u šta, kako je dodao, očigledno određeni krugovi moći žele da pretvore dijalog, kao najbolji način za prevazilaženje krize.

„Oni na taj način ignorišu želju svih dobronamjernih političkih aktera i građana, te naših međunarodnih partnera, da Crna Gora civilizovana i bez nestabilnosti prebrodi ogromno nepovjerenje koje je stvorila vladajuća stranka pokušavajući da po svaku cijenu sačuva svoje monopole, a na štetu cijele Crne Gore“, kazao je on.

Kako je rekao, sporazum nije čarobni štapić koji će obezbijediti slobodne i fer izbore. „Sporazum otvara vrata i on je u ovom času realan i moguć maksimum za kontrolu izbora“.

URA, kako je kazao Rakčević , neće iznevjeriti očekivanja građana obesmišljavanjem sporazuma i odugovlačenjem njegovog potpisivanja i sprovođenja.

„Ukoliko hitno ne budu stvoreni preduslovi za potpisivanje Sporazuma to će biti jasan znak da DPS hoće po starom, pritiscima i ucjenama, da zadrži vlast. Ta partija će snositi svu odgovornost za propast dijaloga i dalja događanja u Crnoj Gori“, poručio je Rakčević.

Bonus video: