Cupara: Tivtu treba zaobilaznica

Dodao je da rekonstrukcija i proširenje magistrale u bulevar koz centar Tivta ima niz negativnih posljedica jer se ruši se veliki broj objekata, gubi veliki broj formiranih i potencijalnih parking mjesta i povećavaju ekološki problemi
235 pregleda 4 komentar(a)
Budimir Cupara, Foto: Siniša Luković
Budimir Cupara, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.04.2016. 07:24h

Lista „Arsenala za Tivat“ se zalaže za izgradnju obilaznice oko Tivta od Gradiošnice do Opatova – saopštio je nosilac liste AZT, Budimir Cupara.

„Prednosti ovog rješenja su u izmještanju gustog, tranzitnog saobraćaja van postojećeg magistralnog puta i centralne stambene i turističke zone. Prije svega, a što hitnije, na Jadransoj magistrali koja prolazi kroz grad treba izgraditi dvije kružne raskrsnice, jednu kod restorana „Druga priča“, a drugu kod stare upravne zgrade opštine što će značajno ubrzati protok vozila, spriječiti ljetnja zagušenja saobraćaja i povećati sigurnost uključivanja i isključivanja iz saobraćaja. Opreza radi, prije usvajanja ove odluke treba uraditi studiju saobraćaja o opravdanosti ovog predloga“, istakao je Cupara.

Dodao je da rekonstrukcija i proširenje magistrale u bulevar koz centar Tivta ima niz negativnih posljedica jer se ruši se veliki broj objekata, gubi veliki broj formiranih i potencijalnih parking mjesta i povećavaju ekološki problemi.

„Izgradnja obilaznice rasterećuje magistralu i otvara mogućnosti za brži razvoj gornjih gradskih zona, koje su, zbog atraktivnog pogleda na zaliv, sve više na meti potencijalnih graditelja. Naravno, ovo je krupan projekat za koji je potrebna saradnja Direkcije javnih radova, odnosno Vlade“, smatra Cupara. AZT se zalaže i za riješavaje saobraćajnog uskog grla kod Osnovne škole, sanaciju puta za Krtole kao i uvođenje reda na pristaništima.

„Novi parlament treba donijeti Uredbu o korišćenju i naplati taksi za pristaništa, luke, lučice, marine i mandraće na teritoriji Opštine Tivat u skladu sa Pravilnikom o vrstama objekata nautičkog turizma, minimalno tehničkim uslovima i njihovoj kategorizaciji. Treba urediti kartu akvatorijuma zabranjenog sidrenja jahti koje ometaju ustaljene plovne koridore, kao i cjenovnik taksi za korišćenje sidrišta“, kazao je nosilac liste AZT dodajkuči da se sa „Morskim dobrm“ mora dogovoritui aranžman po kome će Komunalno preduzeće Tivat ostati upravljač nad lokalnom marinom Kalimanj koju valja dodatno urediti a što će povećati i broj radnih mjesta u Tivtu.

Bonus video: