Rutović opstruira Sporazum uz DPS

Većina sagovornika RTCG ocijenila da je “ogroman pritisak da Radojka Rutović podnese ostavku”
272 pregleda 36 komentar(a)
Radojka Rutović, Foto: Luka Zeković
Radojka Rutović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2016. 06:09h

To što direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović još nije podnijela ostavku predstavlja opstruiranje Sporazuma o uslovima za slobodne i fer izbore, u čemu ima podršku DPS-a, smatraju u opozionom bloku za pregovore sa vlašću.

“Umjesto ostavke, Rutovićeva izborom gostiju u emisiji 'Okvir' i propagandom praktično opstruira Sporazum”, tumači više sagovornika “Vijesti” iz opozicije.

Većina gostiju emisije, među kojima su direktorica i glavna urednica Prve TV Sonja Drobac, predstavnik kompanije Media Nea, gdje su Dnevne novine i Pobjeda, Boris Darmanović, zamjenik glavnog urednika “Dana” Nikola Marković i advokat Nikola Martinović, ocijenila je da se vrši ogroman pritisak da bi se osigurala smjena Rutovićeve, te da se to ne radi u službi boljeg rada Javnog servisa.

“Na opstrukciji Sporazuma ne radi samo Rutovićeva, već i DPS”, smatra jedan od sagovornika.

Ostavka Rutovićeve je preduslov za potpisivanje Sporazuma između vlasti i dijela opozicije. Iz opozicionog bloka su ponovili da bez promjene uređivačke politike TVCG i uređivačkog tima nema Sporazuma.

Izvor “Vijesti” je poručio da je ispunjavanje ovog preduslova odgovornost DPS-a.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević smatra da nije problem u Radojki Rutović.

“RTCG ima na hiljade Radojki Rutović”, kazao je.

Medojević se pita i da li će na njeno mjesto doći neko profesionalaniji.

Prije nego se formalno potpiše Sporazum, opozicione partije će na partijskim organima verifikovati dogovor.

Pošto bude potpisan, proći će do 15 dana da bi se izabrali novi članovi vlade, a paralelno s tim treba da bude donijet i poseban zakon koji će dati pravni okvir za ispunjavanje Sporazuma. U istom periodu trebalo bi da budu donijeti novi ili promijenjeni važeći zakoni, među kojima su Zakon o radio-difuznim servisima, Zakon o medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Bonus video: