"Tivatska Akcija" predlaže unapređenje imidža grada kroz specifičan pristup javnim površinama

57 pregleda 4 komentar(a)
Tivatska akcija, Foto: Siniša Luković
Tivatska akcija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.04.2016. 15:08h

"Tivatska Akcija" u svom programu nudi vizije, ali i konkretne predloge za poboljšanje imidža grada, kazala je Sanja Vuković, predsjednica Izvršnog odbora TA, na konferenciji za novinare, kod zapuštenog Spomenika ujedinjenju Jugoslavije u velikom Gradskom parku.

Istakavši da se urbanistički razvoj Tivta do sada "dešavao stihijski, bez ikakavog koncepta i vizije", Vuković je kazala da su posljedica toga "zapušteni čitavi djelovi grada, izgradnja ružnih objekata, primitivna arhitektura za lako bogaćenje investitora".

Istakla je da će TA kao dio nove lokalne vlasti nakon izbora 17. aprila, radi prevazilaženja takvog stanja donijeti niz novih propisa kojima će biti "precizno definisani dozvoljeni načini arhitektonskog oblikovanja u zonama opštine od posebnog značaja - centar, obala, cenralne zone Seljanova, neizgrađeni prostor od Župe do Bonića".

Vesna Barbić, potpredsjednica Glavnog odbora TA, naglasila je da će u tim zonama fasade moći da se rade isključivo od kamena, kamenih ploča i prefabrikovanih drvenih panela.

Ona je istakla važnost i neophodnost potrebe da se za javne, kao i veće stambene i poslovne objekte, idejni projekti biraju na konkursima.

"Rekonstruisaćemo brojne mikro-lokacije i manje javne prostore. Takođe, uređivaćemo i nove zelene površine, u djelovima grada gdje najviše nedostaju. Sramota je da u gradu, relativno mladom u istorijskom smislu, ali tako bogatom značajnim uspomenama, zaboravljamo ili selektivno poštujemo tradiciju. Jedan od primjera za to je spomenik u Gradskom parku u slavu rodoljuba iz Prvog svjetskog rata, na koji u vrijeme obilježavanja stogodišnjice u cijelom svijetu, u našem gradu niko nije položio ni cvijetak", kazala je Barbić.

O projektu "Tivat-grad galerija", govorio kandodat za odnornika TA Aleksandar Dragojević naglasivši da bi se na taj način mogao znatno uljepšati grad.

"Ideja je da se u okviru ovog projekta intenzivira postavljanje skulptura, murala, instalacija u centralnim gradskim zonama. Skulpture bi se, u skladu sa tradicijom Mediterana, ali i specifičnim tivatskim nasljeđem, izrađivale isključivo od kamena i željeza. Zadovoljavale bi najviše estetske standarde – visoko zanatsko umijeće, savremeni umjetnički pristup, konceptualnu promišljenost", istakao je Dragojević i dodao da je TA odlučna u namjerama da "nipošto ne dozvolimo neko anahrono, kičasto "šminkanje" grada, niti artificijelno, isprazno i snobovsko poigravanje javnim prostorom".

Bonus video: