Demokratski front će učestvovati u raspravi o rekonstrukciji vlade

"Đukanović opstaje na vlasti krađom izbora, ucjenama, prevarama, zloupotrebama opisanim u aferi Snimak, a naročito upotrebom represivnog aparata, što je najbrutalnije pokazao 17, 18 i 24. oktobra, i ne postoje ta četiri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto koja ga mogu spriječiti da ponovi krađu i na narednim izborima"
0 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2016. 14:02h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) učestvovaće na sjednici Skupština kada se bude raspravljalo o rekonstruciji Vlade i leks specijalisu, saopštio je potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović.

On je rekao da na osnovu odluka stranačkih organa konstituenata DF-a sa sigurnošću može da kaže da će poslanici tog saveza učestvovati na sjednicama Skupštine na kojima se odlučuje o sudbini vlade.

"U ovom slučaju to znači na temu Lex specialisa i na temu rekonstrukcije vlade Mila Đukanovića. Svih 15 poslanika DF-a, a siguran sam i trojica kolega nezavisnih poslanika, koji sa nama od septembra vode beskompromisnu bitku protiv režima, pokazaće kako se zastupaju interesi opozicionih birača", rekao je Radunović u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da poslanici DF-a, posebno imaju obavezu da, kao je naveo, ne posrnu.

"Jer smo čak i u ime izborne liste ugradili riječ Front, kako bi građanima od kojih smo tražili glasove poslali jasnu poruku da smo direktno i apsolutno suprostavljeni mafiokratskom režimu", poručio je Radunović.

On je ocijenio da nova vlada u kojoj će biti i predstavnici opozicije ne može obezbijediti uslove za fer i demokatske izbore je će na njenom čelu biti aktuelni premijer Milo Đukanović.

"Đukanović opstaje na vlasti krađom izbora, ucjenama, prevarama, zloupotrebama opisanim u aferi Snimak, a naročito upotrebom represivnog aparata, što je najbrutalnije pokazao 17, 18 i 24. oktobra, i ne postoje ta četiri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto koja ga mogu spriječiti da ponovi krađu i na narednim izborima", kazao je Radunović.

On je rekao da se punktovi "sa kojih komanduje izbornim zloupotrebama samo dijelom nalaze u vladi i ti punktovi se mogu spriječiti u obavljanju prljavih poslova samo njegovim obaranjem sa vlasti".

"Situacija se vjerovatno može malo popraviti, više kozmetički, tek da neko pokuša da opravda ovaj protivprirodni blud između mastermajnda Snimka i onih koji su postali poslanici glasovima žrtava istog tog Snimka", rekao je Radunović.

On je naveo da je DF više puta opoziciji nudio dogovor o zajedničkom djelovanju i modele kojima se moglo doći do obaranja Đukanovićeve vlade, ali da se jedan dio opozicije umjesto toga odlučio za saradnju sa predsjednikom DPS-a i učešće u njegovoj vladi.

"Neću da vjerujem da je sujeta toliko zamutila opoziciono rasuđivanje pojedinim političarima, da su im, preko noći, postali bliži Milo Đukanović i Duško Marković od opozicionih kolega", rekao je Radunović dodajući da "prije da je u pitanju revnosan odnos prema obavezama preuzetim u Ambasadi".

"Izvlačenje iz duboke političke nebitnosti i obezbjeđivanje teške medijske artiljerije, kao podrške za ulazak u vladu spasa Mila Đukanovića, ima svoju cijenu. Pečat koji se nosi godinama", kazao je Radunović.

On je ocijenio da se ne može govoriti o pozitivnom uticaju sporazuma vlasti i dijela opozicije na demokratske procese, kada se na čelu vlade nalazi Đukanović, "koji 27 godina vlada metodama okorelih komunističkih režima".

"On lično je najveća smetnja za demokratske procese, i zaista mi ne pada na pamet da to crtam nekome ko je godinama bio opozicija ili nekome ko je direktno pokraden od režima koji isti predvodi", rekao je Radunović.

On smatra da praviti dogovore sa Đukanovićem o poštenim izborima i biti dio njegovog rekonstruisanog kabineta, nije mudro i da ne pristoji ozbiljnoj antirežimskoj opoziciji.

Radunović je ocijenio da dogovor vlasti i dijela opozicije istorijskim mogu proglašavati samo oni koji su "zaduženi da sakriju njegov pravi karakter i njegovu namjenu".

"Isti je kreiran u jednoj, a protežiran iz više stranih ambasada, sa ciljem da se Đukanoviću nađu partneri sa kojima će uvesti Crnu Goru u NATO bez referenduma, možda već u julu, kako to reče prije par dana generalni sekretar ove organizacije, Jens Stoltenberg", ocijenio je Radunović.

On je kazao da je dogovor vlasti i dijela opozicije istorijski i za DPS.

"Jer je navukao dio opozicije na pregovore, u omiljenoj, kabinetskoj atmosferi, i time spasio svoju nekontrolisanu vlast u trenutku kada je ona bila na koljenima", rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, istorijski momenat za Crnu Goru biće kada "oborimo Đukanovićev režim, a ne kada se njegova vlast spašava, jer smo to već imali prilike da vidimo više puta".

"(Novak) Kilibarda i (Žarko) Rakčević su Đukanovića spašavali 1997. godine, a sad, skoro dvadeset godina kasnije, ponovo se pronašao neko iz opozicije da mu doda bocu s kiseonikom", rekao je Radunović.

On je ocijenio da je sporazum koji se priprema klasična rekonstrukcija vlade, bez obzira kako se prodaje građanima.

"Nije logički održivo, a i vrijeđa zdrav razum, kada neko ko će sjutra da glasa za tu vladu tvrdi da su on i njegova stranka opozicija, a određuju ministarska mjesta i pozicije u državnoj upravi. Svi koji su u vladi su dio režima i sve drugo je lažno predstavljanje", kazao je Radunović.

On je rekao da ne treba zaboraviti da nikakvih radnih grupa i pregovora ne bi bilo da DF i slobodni građani nijesu izvršili pritisak i uzdrmali vlast".

"I umjesto da opozicija zajednički dokrajči tu vlast, njen manji dio, i to onaj koji ničim nije doprinio novonastaloj situaciji, samoproglasio se za pregovarača ispred opozicije", naveo je Radunović.

DF, kako je kazao Radunović, to nije mogao spriječiti. "Jer kad neko pristaje na kolaboraciju s režimom, iako ima i druge opcije, ne možete ga zaustaviti. Zadovoljan režim, zadovoljni kolaboracionisti".

Na pitanje da li je bilo razgovora između predstavnika partija koje čine DF o nastupu na izborima, Radunović je odgovorio da koalicija stranaka okupljenih u Frontu funkcioniše odlično i pored nekih ozbiljnih programskih razlika.

Radunović je rekao da su se kao pragmatični ljudi, okupili prvenstveno oko dva prioriteta - da smijene režim Mila Đukanovića i da započnu proces srpsko-crnogorskog pomirenja.

"Građani u DF-u prepoznaju snagu koja ne uzmiče pred Đukanovićem nasilnicima iz SAJ-a, ali se i ne lakomi na njegove ponude. Mi ne očijukamo s režimom, zato očekujemo veliku podršku opozicionih birača za konačni politički obračun", poručio je Radunović.

Bonus video: