Albanski mandati zavise od DPS-a

Opozicione partije, koje učestvuju u usaglašavanju Sporazuma, nijesu mogle da saopšte da li će podržati zahtjev Force da u dokument uđe odredba o promjeni izbornog zakonodavstva, kako bi se smanjio broj glasova potrebnih za albanske mandate
54 pregleda 5 komentar(a)
Dritan Abazović
Dritan Abazović
Ažurirano: 10.04.2016. 06:30h

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović rekao je da su manjinske stranke servilnošću prema DPS-u u prethodnom periodu umanjile kredibilitet i da je zbog toga pitanje albanskih mandata, u Sporazumu o uslovima za slobodne izbore, tretirano sa pola rečenice.

Opozicione partije, koje učestvuju u usaglašavanju Sporazuma, nijesu mogle da saopšte da li će podržati zahtjev Force da u dokument uđe odredba o promjeni izbornog zakonodavstva, kako bi se smanjio broj glasova potrebnih za albanske mandate. Njihovi predstavnici kažu da je to politička odluka, ali da je malo izvjesno da se izborni zakon mijenja pred parlamentarne izbore.

“Razumijem takve zahtjeve, ali naglašavam da su im to uzeli koalicioni partneri - DPS. Promjene izbornih zakona bile su vrlo komplikovane, pripremane su skoro dvije godine i usvojene dvotrećinskom većinom i teško da će se to sada mijenjati,” rekao je Abazović.

Predsjednik Force Nazif Cungu izjavio je da oni odgovor očekuju naredne sedmice. “U toku su razgovori, imamo podršku pozicije i dijela opozicije,” rekao je on “Vijestima”.

Forca je prije dva dana uputila pismo parlamentarnim partijama tražeći da u Sporazum uđe odredba kojom se “konstatuje saglasnost za izmjenu izbornog zakonodavstva u dijelu predstavljanja Albanaca u Skupštini”. U tom dokumentu sada piše da “postoji mogućnost “ za njegovu izmjenu. Cungu je nakon početka dijaloga 1.decembra rekao da je dobio načelnu podršku premijera Mila Đukanovića i Srđana Milića (SNP).

Za poslaničke mandate partije su na posljednjim izborima trebalo da dobiju po 4.000 glasova, sem Albanaca kojima je trebalo još 2.000.

Bonus video: