Sporazumom do jeftinijih mandata

Nazif Cungu uputio je pismo partijama u kome predlaže da se konstatuje saglasnost za izmjenu izbornog zakonodavstva
12 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka, Foto: Savo Prelević
Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2016. 06:14h

Albanske partije traže da se u Sporazum o stvaranju uslova za slobodne izbore unese odredba kojom bi se garantovala izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno smanjio broj glasova potrebnih za njihov poslanički mandat.

Predsjednik Force Nazif Cungu uputio je juče pismo parlamentarnim partijama, u kome traži da se u Sporazumu “konstatuje saglasnost za izmjenu izbornog zakonodavstva u dijelu predstavljanja Albanaca u Skupštini Crne Gore”. U sadašnjoj verziji Sporazuma samo piše da postoji “mogućnost izmjene“ .

Poslanik Force Genci Nimanbegu juče je izrazio očekivanje da će se “učesnici u ovom procesu jasno izjasniti”oko njihovog predloga. “To je test za njihovo demokratsko postignuće”, kaže poslanik Force za “Vijesti”, navodeći da se to tiče opozicije. DPS i SNP su na početku parlamentarnog dijaloga, kako je tada rekao Cungu, dobile “uslovnu podršku”.

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj rekao je da su pred parlamentarne izbore 2012, vlast i opozicija ukinuli stečena prava Albanaca, bez njihove saglasnosti. “Na posljednjim izborima mandat nas je koštao 6000 glasova. Prosjek ostalih mandata iznosio je oko 4000 glasova. Ovo je matematički dokaz diskriminacije. Pošto se pokazalo da je zakon antialbanski, čitavo vrijeme tražili smo da dođe do izmjena”, rekao je on “Vijestima”. Đeljošaj očekuje i podršku opozicije. “Pošto smo vidjeli da nijesu imali sluha u ovom djelu, nijesmo htjeli da dijalog dodatno komplikujemo, jer smo imali iskrene želje i namjere do dođe do sporazuma”, rekao je Đeljošaj.

Sporazum je usaglašen između DPS-a i djela opozicije i treba da bude potpisan narednih dana.

Ostavka tamo nekog u RTCG ne treba da odlaže sporazum

“Potpisivanje sporazuma očekuju građani Crne Gore, svi naši međunarodni partneri, ne vidim razloga da se odugovlači. Mislim da je opozicija dobila sve mehanzime koji omogućavaju da izvršna vlast ne može da koristi zajedničko dobro za svoj politički subjekat, a to je najvažnije. Vlast je uspjela, bez intervencije međunarodne zajednice kao u Makedoniji, da se dogovori sa opozicijom o uslovima za fer izbore, što pokazuje zrelost vlasti, ali i opozicije da nisu faktor nestabilnosti, nego dogovora. Na potezu je opozicija, iako sam iznenađen izjavama da se jedan ovakav sporazum, gdje su ugrađeni skoro svi mekanizmi koje je opozicija tražila, uslovi tako nebitnim detaljima kao što je ostavka nekog tamo u RTCG. Mislim da je to greška onih koji su na ovakav način ponizili zajednički rad i trud svih aktera, jer je ovo veliki iskorak u demokratizaciji i napretku prema EU i NATO-u, gdje nebitni nosioci nekih odgovornosti nijesu vrijedni da se jedan dan odloži potpisivanje sporazuma”, smatra Nik Đeljošaj.

Bonus video: