SDP: Slučaj Solane prijeti da bude jedna od najvećih pohara crnogorskih resursa

"Ako se tome doda i činjenica da je kupac Solane uzimao milionske kredite zalažući nezakonito državnu zemlju i ako tome još dodamo slučajnost da su ti krediti uzimani kod Prve banke koja je nezakonito uspostavila hipoteku na tako vrijednom državnom zemljištu, onda valjda svakome postaje sve jasno", kazali su u SDP-u.
13 komentar(a)
Solana, Foto: Rada Brajović
Solana, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 07.04.2016. 12:19h

Upozorenja i opomene koje su od strane poslanika Evropskog Parlamenta, zaduženih za odnose sa Crnom Gorom, stigle na adresu premijera i ministra održivog razvoja i turizma, oko pitanja ulcinjske Solane, svjedoče da evropski partneri neće mirno posmatrati još jednu poharu najvrjednijih resursa države Crne Gore, smatraju u SDP-a.

Ove opomene su svakako ohrabrenje za sve one u Crnoj Gori koji se protive praksi prelivanja resursa, vrijednih desetine i stotine miliona eura, u privatne džepove koja se najčešće sprovodi u izvedbi Savjeta za privatizaciju, navodi se u daljem saopštenju.

"Tako i u slučaju ulcinjske Solane, kompanije koja je kao i mnoge nekada uspješne kompanije u Crnoj Gori planski ugašena i uništena, kako bi se nakon toga nezakonito i neustavno raskrčmila vrijedna državna imovina koju je ta kompanija samo koristila. I to je šema ili obrazac koji pokazuje “vizionarstvo ekonomskog pristupa”, na štetu narodne imovine, kojem se SDP svih ovih godina protivila, nekada sa rezultatima a nekada nažalost bez rezultata i dovoljno političke snage da sve štetne privatizacije i ugovore spriječimo", kazali su u SDP-u.

Oni smatraju da slučaj Solane prijeti da bude jedna od najvećih pohara crnogorskih resursa, nakon slučaja KAP-a.

"Kada smo u džepove strateškog investitora Deripaske prelili stotine miliona eura narodnog novca. Na sceni je pokušaj da se “prijateljskoj” firmi koja je u procesu privatizacije kupila Solanu, kao kompaniju koju je u međuvremenu uništila, pokloni 15 milona kvadrata zemlje na obali mora koje vrijedi stotine miliona eura. Ako se tome doda i činjenica da je kupac Solane uzimao milionske kredite zalažući nezakonito državnu zemlju i ako tome još dodamo slučajnost da su ti krediti uzimani kod Prve banke koja je nezakonito uspostavila hipoteku na tako vrijednom državnom zemljištu, onda valjda svakome postaje sve jasno", kazali su u SDP-u.

Oni su najavili da će svakako sa posebnom pažnjom i velikim interesovanjem pratiti dalji tok ove priče o "pokušaju još jedne pohare crnogorskih resursa".

"Naravno, posebno u svijetlu podnesenih krivičnih prijava protiv državnih službenika koji su omogućili zalaganje vrijednog državnog zemljišta na području Solane, omogućavajući tako jednoj privatnoj firmi i jednoj privatnoj banci ogroman nezakonit profit na štetu državnih interesa i narodne imovine. Kada se rasplete i ova afera, a vjerujemo da hoće brzo zahvaljajući nezavisnom Tužilaštvu, i motivi i akteri pokušaja rušenja SDP-a će između ostalog biti dodatno poznati crnogorskoj javnosti", kazali su u SDP-u.

Bonus video: