Abazović: Korisno uspostavljanje parlamentarnog foruma

“Korisno je bilo što smo imali parlamentarni dijalog, pa smo četiri mjeseca nakon toga blizu potpisivanja sporazuma. Korisno je i da imamo parlamentarni forum koji će da nadzire realizaciju sporazuma i da o tome obavještava javnost, što je ključno”
2 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2016. 11:12h

Uspostavljanje parlamentarnog foruma je apsolutno korisno, jer nikakvo drugo tijelo ne bi moglo da vrši nadzor nad primjenoom sporazuma o slobodnim i fer izborima, smatra nezavisni poslanik, Dritan Abazović.

Sporazumom o slobodnim i fer izborima predviđeno je da parlamentarni dijalog postaje stalni forum Skupštine sve do izbora.

“Korisno je bilo što smo imali parlamentarni dijalog, pa smo četiri mjeseca nakon toga blizu potpisivanja sporazuma. Korisno je i da imamo parlamentarni forum koji će da nadzire realizaciju sporazuma i da o tome obavještava javnost, što je ključno”, rekao je Abazović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, ukoliko se javnost ne bude obavještavala steći će se utisak da jedna ili druga strana ne rade kako treba.

“Mislim da će se, parlamentarnim forumom, koji ne treba da se učestalo sastaje već zavisno od potrebe, moći da se vrši monitoring implementacije sporazuma”, ocijenio je Abazović.

On je pojasnio da nastavak palamentarnog dijaloga ili uspostavljanje parlamentarnog foruma podrazumijeva uspostavljanje političkog tijela koje treba da se bavi nadzorom - da li se ono što je propisano sporazumom realizuje u praksi i, ukoliko se pokaže da u nekim segmentma to ne funkcioniše, da se pronađu rješenja za prevazilaženje situacija.

“Takav forum će imati svoju značajnu ulogu ukoliko neko bude opstruirao primjenu sporazuma”, rekao je Abazović.

On je ocijenio da je to dobar odbrambeni mehanizam ukoliko nadležne institucije ne budu ispoštovale ono što se bude stavilo na papir - da se kroz to političko tijelo iskaže nezadovoljstvo i napusti sporazum.

“Niko ne treba da misli da ako se sporazum potpiše da će on trajati do izbora. Ako ne budemo imali u praksi ono što podrazumijeva implementaciju sporazuma kroz institucije sistema, makar ovaj dio opozcije koji je prihvatio odgovornost da paraticipirra u vlasti, ima mogućnost da to napusti”, kazao je Abazović.

On je dodao da je funkcija foruma da se predstavnici partija s vremena na vrijeme okupljaju kako bi vidjeli dokle se stigo sa implementacijom sporazuma.

"Plus što će biti omogućeno da se predstavnici određenih institucija pozivaju ako se ukaže potreba da se neke stvari pojasne”.

Bonus video: