Farnem: Za Crnu Goru velika stvar biti dio Alijanse

Iz Ministarstva su ukazali da Crna Gora ima strateški partnerski odnos sa Mejnom od 2007. godine, koji je predstavljen kroz State Partnership Program
109 pregleda 6 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 05.04.2016. 16:55h

Za malu državu, poput Crne Gore, velika je stvar kada postaje dio velikog sistema, kao što je NATO, kazao je komandant Nacionalne garde Mejna u Sjedinjenim Američkih državama (SAD), Daglas Farnem.

On je, na sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane, Bojanom Šarkićem, saopštio da je nevjerovatno, uzbudljivo i neponovljivo iskustvo biti u procesu velikih međunarodnih integracija.

„Velika je stvar za malu zemlju, poput Crne Gore, kada postaje dio velikog sistema, kao što je NATO”, poručio je Farnem.

U saopštenju Ministarstva odbrane se kaže da je Šarkić istakao da je partnerstvo sa Nacionalnom gardom Mejna, koje traje od 2007. godine, značajno doprinijelo unapređenju sposobnosti Vojske Crne Gore (VCG) i dostizanju pune interoperabilnosti sa oružanim snagama zemalja članica NATO-a.

Navodi se da je on kazao da je njihova decenijska saradnja dala veliki doprinos izgradnji administrativnih i drugih kapaciteta kod oficirskog kadra i pripadnika VCG-a.

“Šarkić je istakao važnost razmjene iskustava među pripadnicima Oružanih snaga SAD-a i VCG, tokom koje se stiču dublja saznanja o međusobnim kapacitetima, ali i potrebama”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da Crna Gora ima strateški partnerski odnos sa Mejnom od 2007. godine, koji je predstavljen kroz State Partnership Program.

Navodi se da se njihova saradnja odvija u više oblasti - pružanje podrške i pomoći VCG u implementaciji Partnerskih ciljeva, unapređenje spremnosti VCG za učešće u međunarodnim misijama, kao i unapređenje sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

U okviru te saradnje je, dodaje se, realizovano mnogo zajedničkih aktivnosti pripadnika Oružanih snaga SAD-a i VCG.

Bonus video: