HGI odbacuje optužbe tivatske opozicije da je na strani DPS

"HGI nije i neće stupati u neprincipijelne koalicije. Želimo zakonit i javan rad SO, izbore u skladu sa zakonom, koalicije u interesu Opštine, svojih članova i svih građana"
79 pregleda 8 komentar(a)
Ilija Janović, Foto: HGI
Ilija Janović, Foto: HGI
Ažurirano: 05.04.2016. 13:32h

Hrvatska građanska inicijativa odbacila je optužbe dijela tivatske opozicije da se HGI svrstala na stranu DPS jer bojkotuje rad lokalne Skupštine.

Nakon tri bezuspješna pokušaja da održi redovnu sjednicu parlamenta na kojoj se trebalo raspravljati o izvještaju gradonačečnika Ivana Novosela (DPS) o radu lokalne uprave u prošloj godini, predsjednik parlamenta Krsto Bošković (SDP) je odustao od namjere da do izbora 17. aprila ponovno pokuša održati sjednicu.

DPS koja je raskinula vladajuću koaliciju sa SDP bojkotuje rad SO, a tome su se prije dva dana pridružili i odbornici HGI i CDU, što je opoziciju navelo da te tri stranke nazove "antitivatskom koalicijom".

"HGI se odredila prema zahtjevima da se u SO Tivat radi po svaku cijenu, pa i nezakonito, jasno poručivši da neće sudjelovati u cijepanju višegodišnje političke i interesne zajednice DPS – SDP. Javno smo rekli da ćemo učestvovati u radu SO, kada se za to stvore uslovi, a prije svega u odborničke klupe vrate svi odbornici, sjednicama prisustvuju i u radu učestvuju gradonačelnik i starješine opštinskih organa, jer nisu partijski izabranici nego su službenici i namještenici birani javno objavljenim konkursom, te kada, u skladu sa Statutom Opštine Tivat, bude konstruktivan i transparentan rad odbora i drugih tijela SO", kazao je šef kluba odbornika i nosilac liste HGI Ilija Janović.

Ocijenio je da na tivatskoj političkoj sceni "koju su pojedinci i interesne grupe do te mjere uzdrmali, zarad vlastitih ili partijskih razloga, da liči na neuspjelu satiru", u toku obmanjivanje javnosti.

"Zloupotrebljavaju se institucije predjednika SO i Opštine, a odbornici zaboravljaju da je preduslov njihovog rada - poštovanje propisa. U takvim uslovima valja odrediti krivce ,a na nas je krivicu pokušao prebaciti predsjednik SO Krsto Bošković sa nekolicinom opozicionih odbornika. Na sreću, još ima odbornika kojima je istina svetinja, pa se raspršio san da je "za sve kriva HGI"", ocijenio je Janović.

On je dodao da ta stranka nije kriva za sukob Novosela i Boškovića, ne utiče na (ne)rad odbora SO, nije naredila gradonačelniku i starješinama organa da bojkotuju sjednice SO, ne poziva na bojkot ili odlaganje izbora, proteste i mitinge.

"HGI nije i neće stupati u neprincipijelne koalicije. Želimo zakonit i javan rad SO, izbore u skladu sa zakonom, koalicije u interesu Opštine, svojih članova i svih građana. U namjerno stvorenom političkom haosu u Tivtu nećemo učestvovati, uvjereni da nas građani razumiju i podržavaju. Principijelni smo bili i do sada, zbog čega smo četiri godine bili u opozicionim klupama, principijelni smo i sada kada ostali ne mogu izdržati taj aršin, a pojedini bi to željeli biti samo ovih mjesec dana", istakao je Janović naglašavajuči da "HGI zna što je princip i istina".

Bonus video: